Maddi duran varlıkların uluslararası muhasebe standartlarına göre muhasebeleştirilmesi
Accounting for real assets in accordance with international accounting standards
- Tez No: 347972
- Danışmanlar: PROF. DR. BARIŞ SİPAHİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Maddi Duran Varlıklar, Türkiye Muhasebe Standartları, Uluslararası Muhasebe Standartları, Real Assets, Turkish Accounting Standards, International Accounting Standards
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 230
Özet
Bu çalışmanın konusunu, işletmelerin toplam varlıkları içerisinde önemli bir yer tutan ve büyük öneme sahip olan maddi duran varlıklara ait Türkiye uygulamaları ve bunlara ilişkin olarak Uluslararası Muhasebe Standartları ile yapılan düzenlemeler oluşturmaktadır.Çalışma kapsamında, maddi duran varlıkların iktisap edilmelerine ilişkin maliyet bedellerinin tespiti ile söz konusu varlıkların elde edilmelerinden sonra yapılan harcamaların muhasebeleştirilmesi, maddi duran varlıkların dönem sonunda değerlemesi ve amortisman ayrılması, maddi duran varlıklarda değer düşüklüğünün belirlenmesi, maddi duran varlıkların bilanço dışı bırakılması ve maddi duran varlıklarla ilgili olarak finansal tablolarda yapılacak açıklamalar hakkında bilgiler verilmiştir.Bu konular, Eski Türk Ticaret Kanunu, Yeni Türk Ticaret Kanunu, Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği, Sermaye Piyasası Kanunu, Vergi Usul Kanunu ve Uluslararası Muhasebe Standartları açısından ayrı ayrı incelenmiş, özellikle Uluslararası Muhasebe Standartları uyarınca ortaya çıkan uygulamalar mevcut düzenlemeler ile karşılaştırmalı olarak ele alınmış ve konuyla ilgili gerekli açıklamalara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is constituted by Turkish applications of real assets which are moliminous and having a place in total assets of enterprises and regulations carried out by International Accounting Standards with regard to these applications. Within the scope of the study, information was given concerning accounting for expense made after obtaining assets in question together with detection of cost values regarding acquisition of real assets, appreciation of real assets at the end of the period, amortising, identifying decrease of value in real assets, derecognition of real assets and explanations to be made within financial tables with regard to real assets. These subjects have been examined separetely in terms of Old Turkish Commercial Law, General Communique on Accounting System Application, Capital Markets Law, Tax Procedural Law and International Accounting Standards, Especially applications appeared in accordance with International Accounting Standard have been discussed in comparison with available regulations and rquired explanations were included.