A historical survey of the textile based diplomatic gifts of the Ottoman Empire
Osmanlı İmparatorluğunun tekstilden üretilmiş diplomatik hediyelerinin tarihsel bir araştırması
  1. Tez No: 347986
  2. Yazar: SEYHAN DENİZ REİS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGEN OSMAN DEMİRBAŞ, YRD. DOÇ. DR. AREN EMRE KURTGÖZÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı #mparatorluğu, tekstil, ürünler, diplomatik hediye, değiş-tokuş, bahşetmek, hediye etmek, osmanlılaştırma, temsil, giyim, Ottoman Empire, textile, goods, diplomatic gifts, exchange, bestow, gifting, ottomanizing, representation, dressing
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tasarım Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Osmanlı imparatorluğu yüzyıllar boyunca bir kıta imparatorluğu olarak ve giderek tarih sahnesinde önemli bir aktör olarak hüküm sürmüştür. imparatorluğun başarısı fetih politikalarına dayanmaktaydı. Fetihler ise diplomatik hediye değiş-tokuşu aracılığı ile güçlendirilmekteydi. Bu araştırma, Osmanlı imparatorluğunun tekstilden üretilmiş ve Avrupa ülkelerine gönderilen diplomatik hediyelerine odaklanmıştır. Bu çalışmanın amacı, Osmanlı imparatorluğunun hediye vermesinin altında yatan nedenleri ve amaçları hediye kuramları çerçevesinde anlamaktır. Anlaşılır bir analiz yapabilmek için belirli ülkelere, belirli zaman aralığında verilen beş adet bahşedilmiş diplomatik hediye seçilmiştir. Belirtilen zaman aralığı on altıncı, on yedinci ve on sekizinci yüzyıllardır. Çalışma süresince Osmanlı padişahlarının kendilerini Allah'ın uzantısı olarak gördükleri ve en üstün güce sahip olduklarına inandıkları anlaşılmıştır. Diğerlerine hediye bahşetmeleri ise kendi özelliklerinin o kişiye(alıcı) aktarılması ve onların Osmanlılaştırılması ile sonuçlanmıştır. Diplomatik hediyeler alıcının statüsüne göre seçilmiştir ve bu, hediyenin çeşidi ve kalitesinden anlaşılmıştır. Osmanlı imparatorluğunun hediye bahşetme geleneği fethettiği topraklara dayanmaktadır. Fakat Avrupa ülkelerini, ödül verme adetleri ile giyim ve moda açısından etkiledikleri ise yadsınamaz bir gerçektir.
Özet (Çeviri)
The Ottoman Empire had reigned over centuries as a continental empire and had gradually become an important actor in the history. The empire?s successes were based on conquest. The conquest were enhanced with diplomatic gift exchanges. This thesis has focused on the textile based diplomatic gifts of the Ottoman Empire, which were sent to European countries. The aim of this thesis is to understand the underlying reasons and the aims of the Ottoman Empire in gift giving by the help of the gift theories. For making a clear analysis five examples of bestowed diplomatic gifts will be chosen which were given to specific countries on specific time intervals. The specific time intervals are sixteenth, seventeenth and eighteenth centuries. Throughout the research it is understood that the Ottoman Sultans were seeing themselves as the extensions of God and consequently owned the supreme power. By gifting the others the features of the Sultan passed to the receiver and also they became ottomanized. Diplomatic gifts were chosen according to the status of the recipient, which was understood from the type and quality of the bestowed gift. The gift giving of the Ottoman Empire was inherited from the lands it conquered but it cannot be denied that it influenced the European countries in reward giving rituals and in the means of dressing and fashion.