Kurumsal ataletin yabancılaşma ve işten ayrılma niyetine etkisi
Effect of the organizational inertia to alienation and intention to leave the job
  1. Tez No: 348001
  2. Yazar: MELTEM ATALAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BELKIS ÖZKARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Atalet, kurumsal atalet, yabancılaşma, işten ayrılma niyeti, Inertia, organizational inertia, alienation, intention to leave the job
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmanın amacı, kurumsal ataletin ve alt boyutlarının; yabancılaşma ve yabancılaşmanın alt boyutları ile işten ayrılma niyeti üzerindeki etkilerinin araştırılmasıdır. Bu amaçla ilk olarak değişkenler arasındaki kuramsal ilişkinin tespit edilmesi amacıyla literatür taraması yapılmıştır. Söz konusu etkiler ayrıca Afyonkarahisar ilinde faaliyet göstermekte olan kamu bankalarında görev yapan çalışanlara uygulanan anket sonucunda elde edilen verilerin analiz edilmesi suretiyle de incelenmiştir.Araştırma sonuçlarına göre kurumsal ataletin çalışanların yabancılaşma, yabancılaşmanın alt boyutlarına ilişkin düzeyleri ve işten ayrılma niyetleri üzerinde pozitif yönde etkisi olduğu bulunmuştur
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to search effect of organizational inertia and its sub- dimensions on alienation and its sub-dimensions and intention to leave the job. For this purpose, firstly to investigate the theoretical relationship between variables, literature were reviewed. Also this relationship and effects are investigated through analysing datas obtained as a result of survey conducted on the employees who work in a state- owned banks in the province of Afyonkarahisar. According to the result of research; it is found of that organizational inertia has possitive effects on alienation and its sub- dimensions; and intention to leave the job of employees.