Algılanan değer ve tekrar ziyaret niyeti arasındaki ilişkilerin incelenmesi: Beş yıldızlı termal otel işletmelerinde bir araştırma
The investigation of relationships between perceived value and revisit intention: A study on five star hotels
- Tez No: 348002
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ASUMAN PEKYAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Algılanan Değer, Tekrar Ziyaret Niyetleri, Beş Yıldızlı Otel İşletmeleri, Afyonkarahisar, Perceived Value, Revisit Intention, Five-Star Hotels, Afyonkarahisar
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Algılanan değer, müşterilerin satın alma sonrasında mal veya hizmetlere ödediği fiyata göre kalitesi hakkında yaptığı değerlendirmeleri içerir. Buna göre tüketiciler, satın aldıkları ürünlerin harcadıkları paraya ve zamana değip değmediğinin değerlendirmesini yapmakta ve ürünün faydalarını maliyetleri ile karşılaştırmaktadırlar. Yaptıkları değerlendirmeler sonucunda müşterilerin algıladıkları değer (kalite-fiyat-duygusal ve sosyal değer) yüksek olursa, müşterilerin o markayı tekrar satın alma (turizm bağlamında tekrar ziyaret niyetleri) niyetleri de o oranda yüksek olacaktır. Algılanan değer, turistlerin bir destinasyona tekrar ziyaret yapıp yapmayacaklarına dair çok önemli bir belirleyicidir. Bu nedenle, geri gelen turistler destinasyon pazarlamasının değerlendirilmesi bağlamında işletmeye çok ciddi veri sağlamaktadır ve yüksek derecede algılanan değerin turistlerin bir destinasyonu tekrar ziyaret etme niyetlerini de arttıracağı kanıtlamıştır. Memnun olmuş turistlerin, arkadaşlarına ve akrabalarına gelecekte yapılacak ziyaretlerde bahsi geçen destinasyonu tavsiye edecekleri bulunmuştur.Bu araştırmanın amacı, beş yıldızlı termal otel işletmelerinde konaklayan misafirlerin algılanan değer düzeylerinin belirlenmesi ile tekrar ziyaret niyetlerinin tespit edilmesidir. Ayrıca, misafirlerin algılanan değer düzeylerinin tekrar ziyaret niyetleri üzerindeki etkisi tespit edilmeye çalışılmıştır. Ankete katılan misafirlerin demografik ve bazı bireysel özelliklerine göre dağılımı frekans ve yüzde yöntemi ile betimlenmiştir. Ayrıca, misafirlerin algılanan değer düzeyleri ve tekrar ziyaret niyetleri frekans ve yüzde dağılımı yanı sıra aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri hesaplanarak yorumlanmıştır. Buna ek olarak, algılanan değer düzeyleri ve tekrar ziyaret niyetleri arasındaki ilişkiler, Ki-Kare Testi, korelasyon ve regresyon analizleri ile çözümlenmiştir. Analizleri sonucunda algılanan değerin tekrar ziyaret niyeti üzerinde kuvvetli bir etkisinin olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Perceived value is the post purchase judgments of the customers? according to the price of goods or services paid. Accordingly, the customers go through an assessment process in which they think whether the product or the service bought is worth the money paid and time spent. As a result of their assessments, the higher perceived value (quality, price, emotional and social value) of the customers, the higher repurchase intentions the customers will more likely to have (in the tourism context, revisit intentions). Perceived value is a significant indicator whether the tourists may revisit a destination in the future. For that reason, repeat visitors may provide invaluable data to the business in the scope of the evaluation of destination marketing. Moreover, it was proved that the higher the perceived value of the customers the higher the revisit intention the customers have. In addition, it was determined that if the tourists have high levels of revisit intention, they may recommend the destination to their friends, relatives and the other whom that they interact with. The purpose of this study is to determine the brand awareness and perceived value levels of the guests staying in five-star thermal hotels along with the determination of the revisit intentions of the guests. In addition, it was aimed to determine the effect of perceived value level of the guests on their revisit intention. The participants? distribution was depicted by frequency and percentage method by their demographic and some of the individual characteristics. Moreover, perceived value levels and the re-visit intentions of the arithmetic mean and the standard deviation of the values were calculated and interpreted. In addition to that, the relations between the perceived value and re-visit the intentions were analyzed by chi-square tests, correlation and regression method. It was found out that the perceived value has a strong effect on revisit intention.