Dünya petrol ve doğal gaz piyasasında Türkiye'nin enerji koridoru olmasının iktisadi etkileri
Economical impacts of the Turkey's energy corridor in world oil and gas sector, master thesis
- Tez No: 348055
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜSLÜME NARİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Enerji, Economics, Energy
- Anahtar Kelimeler: Enerji Koridoru, Enerji Arz Güvenliği, Petrol ve Doğal Gaz Boru Hattı Projeleri, Enerji Terminali, Energy Corridor, Energy Supply Security, Oil and Gas Pipeline Projects, Energy Termina
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Politikası Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Tarihte büyük güçlerin yükselişlerine katkısı olan en önemli üretim girdisi enerjiye sahiplik, var olan kaynakları devlet veya şirketler eliyle yönetme, dünya siyasal ve ekonomik düzenini belirleyen ülkeler olma konumunu beraberinde getirmektedir. Enerjiye sahip olmanın yarattığı bu sonuç, devletlerin; dünyada sadece belli bölgelere dağılan, tüketimleri hala en yoğun olan petrol ve doğalgazı elde etmek ve bu kaynakları yönlendirmek için mücadele etmelerine sebep olmaktadır.Türkiye, gelişmekte olan ülke niteliğiyle enerji kaynaklarına yüksek oranda bağımlılığı bakımından dezavantajlı ülkeler konumundadır. Enerji tüketiminin en yoğun olduğu bölgeler ile enerji arz bölgeleri arasında sahip olduğu özel jeopolitik konumu sebebiyle bahsedilen olumsuz durumunu enerji boru hatlarıyla avantaja çevirebilecek olan Türkiye, güçlü dünya ülkeleri için enerji arz bölgelerinde yaşanan hareketlenmeler sebebiyle de önem arz etmektedir. Türkiye enerjide kendisine biçilen koridor olma rolüyle elde edeceği sosyo-ekonomik faydaları faaliyete geçirilen veya planlanan ham petrol ve doğalgaz boru hatlarıyla maksimize edebilecek avantaja sahiptir. Ham petrol ve doğalgaz boru hatlarının geçtiği veya geçeceği Türkiye?nin hem kriz ülkesi olmaması düşüncesi hem de dünya genelinde sahip olunan imaja olumlu katkılar sunmasına ek olarak sağlayacağı kira gelirleri, yaratacağı istihdam ile şirketlerin desteklediği sosyal-ekonomik orijinli projelerle sürdürülebilir bir kalkınma sağlayacaktır. Türkiye?nin enerji koridoru olmasıyla elde edilecek faydanın daha net bir hedefle daha da fazlası enerji terminali olduğu zaman elde edilebilecektir. Türkiye mevcut veya planlanan uluslararası projelerle elde edilen gelirle tüm ülkeye, hem sosyal dokuya hem de ekonomik yapıya olumlu katkılar sağlayabilecektir.
Özet (Çeviri)
The most important input of big poverfull countries is having an energy. To manage those existing supplies as a country or as companies brings the worlds managerial and economical regulative role to such countries. The result of having the energy will cause a struggle between the countries to have and to conduct the most consumptive oil an natural gas.Turkey has a situation of disadvantaged country with its high dependence of energy. Turkey has an important place within the movements of energy supply regions. Turkey can change its disadvantage to an advantage with its geopolitical situation, between the most consumptive countries and the energy supply countries. Turkey has the maximizing advatage of being an energy corridor role involving the socio-ecenomic benefit and the planned crude oil and natural gas pipeline projects.More than the benefit of being an energy corridor of Turkey will be gained after being an energy terminal. Turkey will provide pozitive contribution to the whole country and also to the social tissue and to the economical structure.