Petrol fiyatlarının makroekonomik göstergeler üzerindeki asimetrik etkisi: Türkiye örneği
Asymmetric effects of oil prices on macroeconomic variables: A case study of Turkey
- Tez No: 348056
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YELİZ YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Econometrics
- Anahtar Kelimeler: Asimetrik Etki, Petrol Fiyatları, Makro Ekonomi, Türkiye Ekonomisi, Asymmetric Effect, Oil Price, Macro Economy, Turkish Economy
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Piyasalarda yaşanan dalgalanmalar, hükümet ve politika değişikleri, içsel ya da dışsal krizler enerji fiyatları üzerinde önemli kırılmalar yaratabilmektedir. Son yıllarda yapılan çalışmalarda görüldüğü gibi enerji fiyatları makroekonomik değişkenleri asimetrik şekilde etkileyebilmektedir. Bu çalışmada, beklenmedik petrol fiyat artışlarının makroekonomik değişkenler üzerindeki etkileri Türkiye için 1998-2011 yılları arası incelenmiştir. Petrol fiyatlarının asimetrik tepkileri ve bu tepkilerin asimetrik olup olmadığını Kilian ve Vigfusson(2011) çalışmalarında kullandığı yöntem kullanılarak test edilmiştir. Kurulan modellerle bir önceki döneme göre (kısa vadeli) değişim etkileri tahmin edilmiştir. Enerji fiyatları olarak Brent Tipi ham petrol fiyatları, makroekonomik değişkenler olarak da GSYİH, TUFE(2005=100), Petrol Hariç İthalat Miktarı ve Petrol Hariç İhracat Miktarı verilerin açıklanma durumu ve elde edilebilmesine göre aylık ya da üç aylık olarak kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, bir dönem önceki net petrol fiyat değişimleri kullanılarak,petrol fiyatları GSYİH, TUFE ve Petrol Hariç İhracat Miktarı serileri üzerinde 1 standart sapmalık şoklarda asimetrik tepkiler vermektedir. Fakat asimetrik etki İstihdam düzeyinde ve Petrol hariç İthalat serilerinde bulanamamıştır. Elde edilen sonuçlara göre ayrıca artan petrol fiyatlarının, uzun dönemde enflasyon oranını artırdığı diğer değişkenleri ise azalttığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Fluctuations in markets, government and policy changes, endogenous or exogenous crises may cause important breakups in energy prices. The energy price shocks may affect the macroeconomic aggregates asymmetrically. According to literature, positive energy price shocks have larger effects than the negative energy price shocks. This paper aims to investigate the effects of unanticipated oil price changes on macroeconomic aggregates by employing Kilian and Vigfusson (2011) Asymmetric VAR methodology in Turkey. For this purpose, brent oil price as an energy price and GDP, CPI (2005=100), Non-Oil Import and Non-Oil Export as macro-economic variables are used for monthly or quarterly data for the period 1998 to 2011. According to results, the oil prices have asymmetric effects for Net Oil price Change on GDP, CPI and Non-Oil Export at one standart deviation shocks unlike employment level and Non-Oil Import. And also, when oil price increases, CPI also increases and the other variables decreases in long term.