Türkiye'de doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının istihdam üzerindeki etkileri
The impact of foreign direct investments on employment in Turkey
  1. Tez No: 348075
  2. Yazar: YAVUZ SELİM KAYMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. TÜRKER TOPALHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Doğrudan yabancı yatırım, Işsizlik, Istihdam, Küreselleşme, Türkiye, Foreign direct investment, Unemployment, Employment, Globalization, Turkey
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Milli tasarruf yetersizliği, dolayısıyla sermaye birikimin sağlanamaması gelişmekte olan ve az gelişmiş olan ülkelerin kalkınma sürecinde en temel sorunlardan biridir. Özellikle çalışma çağındaki nüfusunun düzenli şekilde arttığı coğrafyalarda, emek arzı genişlerken emek talebi aynı derecede gelişememekte ve işsizlik ekonomik ve sosyal boyutuyla genel refah seviyesini olumsuz yönde etkilemektedir. Doğrudan yabancı yatırımlar ulusal gelir artışına katkı sağlayarak sermaye birikimini arttırdığı gibi enflasyon, cari işlemler, istihdam gibi temel makroekonomik göstergeleri iyileştirici rol oynamaktadır. Bu çalışmanın amacı doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının ülkemizdeki gelişimini, sektörel dağılımını ve sonuç olarak istihdam üzerindeki etkilerini diğer ülkelerle karşılaştırarak ortaya koymaktır. Ayrıca ülkemizde beklenen artışı sağlayamayan doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının istihdamı artırması için uygulaması gereken politikaları belirlemektir.
Özet (Çeviri)
The insufficency of national savings, therefore the lack of capital enlargement is one of the basic problem of undeveloped and developing countries, during the economical growth period especially the countries where the population in working age increase .While the labour supply widely enlarges, the labour demand can not and unemployment reveals and it affects general welfare negatively both with the economical and social dimenson. Foreign direct foreign investments contributes to national income as it enlarges the capital stock it also makes the basic macroeconomic signs grow like ınflation,balance of payments, employment . The purpose of this study is to uncover the developments, and distrubition and as a result the effects on employment of direct foreign investments in Turkey.On the other hand to identify the politics to increase the employment in Turkey which is not at the level as it's expected.