Pozitif muhasebe teorisi ve muhasebe politikalarının seçimine ilişkin ampirik bir çalışma
Positive accounting theory and an empirical study related with the choice of accounting policies
  1. Tez No: 348088
  2. Yazar: PINAR OKAN GÖKTEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEVLÜT KARAKAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Positive Accounting Theory, Accounting Theories, Normative Accounting Theories, Accounting Policy Selection, Logistic Regression Analysis
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Tez, pozitif muhasebe teorisinin temel bulgularını ve metodolojik varsayımlarını açıklayarak; muhasebe politikalarının seçimiyle çıkar gruplarının tercihleri arasındaki ilişkileri Türkiye uygulaması boyutuyla ortaya koymayı amaçlamıştır. Tezin temel çıkış noktası pozitif muhasebe teorisidir. Bu kapsamda çalışmaya pozitif muhasebe teorisinin gelişiminin, kurgulanmasının ve ortaya koyduğu bulguların sınıflandırılmasının yapılabilmesine temel teşkil eden kuramsal hazırlık süreci ile başlanmıştır. Sonrasında pozitif ve normatif muhasebe teorileri arasındaki farklılıklar üzerinde durularak bunlara ilişkin detaylı bilgi verilmiştir. Tezde pozitif muhasebe teorisi, konsolide finansal tablolarından ve bağımsız denetim raporlarından sağlıklı ve tam veri elde edilebilen 75 adet (N) işletme vasıtasıyla Türkiye için sınanmıştır. Pozitif muhasebe teorisinin Türkiye açısından sınanması kapsamında çoklu lojistik regresyon analizi kullanılmıştır. Seçilen firmalar, politikalar ve paydaş grupları üzerine pozitif muhasebe teorisinden faydalanılarak oluşturulan hipotezler öncelikle PAT'in beklentileri çerçevesinde sınanmış sonrasında ise Türkiye'ye uyarlanacak şekilde tekrar analize tabi tutulmuştur. Sonuç olarak, pozitif muhasebe teorisinin beklentilerinin Türkiye'de tam olarak geçerli olmadığı görülmüştür. Buna karşın kısmi olarak kaldıraç ve işletme büyüklüğü ekonomik belirleyicileri çerçevesinde, yöneticiler gelir artırıcı veya gelir azaltıcı (erteleyici) muhasebe politikası seçimlerinde bulunmaktadırlar. Anahtar Sözcükler 1.Pozitif Muhasebe Teorisi 2.Muhasebe Teorileri 3.Normatif Muhasebe Teorileri 4.Muhasebe Politikası Seçimi 5.Lojistik Regresyon Analizi
Özet (Çeviri)
Thesis aims to present the relationships between the selection of accounting policies and the choices of interest groups in the frame of Turkey application by explaining the main facts and methodological assumptions of positive accounting theory. The main starting point of the thesis is positive accounting theory. In this context, the thesis began with the theoretical preparation process that is the basis of development, construction, and classification of positive accounting theory. Then, the detailed information about positive and normative accounting theories was given by emphasizing the differences between them. In the thesis, positive accounting theory was tested for Turkey by using 75 firms' consolidated financial statements and independent audit reports in order to obtain data. In the frame of the testing of positive accounting theory in respect of Turkey, multiple logistic regression analysis was used. Hypothesis about selected firms, policies, and interest groups that was developed by using positive accounting theory was firstly tested in the frame of PAT's expectations and then analyzed once more by adapting to Turkey. As a result, it was seen that the expectations of positive accounting theory are not completely valid in Turkey. In spite of this, managers make a selection between income increasing or decreasing (delaying) accounting policies partly within the frame of economic determinants such as leverage and size of an enterprise.