Rasim Özdenören hakkında bir monografi çalışması
A monographic study about Rasim Özdenören
- Tez No: 348105
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÖNAL
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
 - Anahtar Kelimeler: Rasim Özdenören, Modern Türk edebiyatı, Öykü, Deneme, VaroluĢçuluk, Rasim Özdenören, Modern Turkish literature, Story, Essay, Existentialism
 - Yıl: 2013
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Gazi Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 829
Özet
Bu çalışmada, Rasim Özdenören'in edebî eserleri ve sanat üzerine yoğunlaşan deneme kitapları ele alınmıştır. Çalışma,“Rasim Özdenören'in Eser Verdiği Döneme Genel Bir Bakı?”başlıklı giriş ile birlikte“Rasim Özdenören?in Hayatı ve Eserleri”,“Öykücülüğü”,“Romancılığı ve Gül Yetiştiren Adam”ve“Denemeler”başlıkları altında dört bölümden olu?maktadır. Özdenören?in edebî eserleri yapı, tema, anlatım özellikleri ve dil üzerinde yenilik adına ortaya koyduğu unsurlar açısından incelenmiştir. Ayrıca yazarın sanat teorisi üzerine yazdığı deneme kitapları analiz edilmi? ve onun, eserlerine orijinallik katan özgün tarafları netleştirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study Özdenören?s literary works and essays mainly on art are examined. This study is composed of an introduction part titled“A General View to the Era”and other four chapters titled“Life and Works of Rasim Özdenören”,“His Story-Writing”,“His Novel-Writing and Gül Yeti?tiren Adam? and lastly ”His Essays". His literary works are examined according to structure, theme, narrative features and new linguistic elements that he uses. Furthermore his essay books about the theory of art are analyzed and discussed.