Rasim Özdenören-hayatı, sanatı, eserleri-
Rasim Özdenören, - biography, art, works-
  1. Tez No: 239508
  2. Yazar: MEHMET NEZİR ERYARSOY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEZAİ COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Türk Dili ve Edebiyatı, Biography, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Rasim Özdenören, Türk Hikâyesi, Türk Edebiyatı, Mavera Dergisi
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 529
Özet
Bu çalışma Rasim Özdenören'in hayatını, sanatını, eserlerini ve yazılarının bibliyografyasını kapsayan monografik bir çalışmadır. Kendisi hakkında bugüne kadar yapılan çalışmalar, öykülerinin tema bakımından incelenmesi olup hayatı, tüm eserleri ve yazılarının bibliyografyasıyla ilgili henüz hiçbir çalışma yapılmamıştır.Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde yazarın hayatı, ikinci bölümde öykülerinin tema yönünden incelenmesi, bugüne kadar yayınlanmış tek romanının tahlili ile bütün deneme kitaplarının genel bir değerlendirmesi yer alır. Üçüncü bölüm yazarın sanat ve edebiyat telakkilerini kapsamaktadır. Çalışmanın dördüncü bölümü ise Özdenören'in bugüne kadar yayınlanmış öykülerinin ve edebi yazılarının bibliyografyasını ihtiva etmektedir.Türk edebiyat ve sanatının son elli yılında öykü ve denemeleriyle mühim bir yeri olduğunu düşündüğümüz Rasim Özdenören üzerine hazırlanan bu çalışmanın yazarla ilgili bir boşluğu dolduracağını umuyoruz.
Özet (Çeviri)
This monographic study aims at giving an insight on the life, art, works and writing bibliography of Rasim Özdenören. The studies conducted about him so far mainly concentrate on the analysis of short stories in terms of thema; however, no study has been made about his life, works and bibliography of his writings up to date.The present study consists of four parts. The first part gives a brief summary about the author?s life while the second part analyzes his stories in terms of thema, scrutinizes his only novel that is published and continues with a general evaluation of his essays. The third part elaborates his viewpoint about literature while the fourth part contains the bibliography of Özdenören?s short stories and literary writings that are published up to now.We do hope to cover a nieche about Rasim Özdenören with this study, who holds an important position in Turkish literature and arts in the last fifty years with his short stories and essays..Key WordsRasim Özdenören, Turkish Story, Turkish Literature, Mavera Journal