Türk destanlarında yöneticiler
Administrators in Turkish epics
- Tez No: 348148
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM DİLEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Turkish, Epic, Administrator, Government
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 402
Özet
Bu çalışmada Dede Korkut Boyları ve Oğuz Kağan Destanı (her iki nüsha) merkeze alınarak, muhtelif on iki Türk boyundan seçilen on üç destanda yönetici tipi incelenmiştir. Ele alınan destanlarda yöneticiler, genel özellikleri, aile ilişkileri, erginlenme süreci ve yönetim anlayışı açısından mukayeseli olarak incelenmiş, ortak ve farklı yönleri tespit edilmiştir. Destanlardaki incelemeler yapılmadan önce İslâmiyet öncesi ve İslâmi Dönem Türk Devlet yapısı ve yönetim anlayışı genel hatlarıyla verilmiş, böylece tarihi sürecin destanlardaki yansımalarına dikkat çekilmek istenmiştir. Öte yandan incelemeler yapılırken yönetici, lider ve yönetim anlayışına dair siyaset bilimi, felsefe, ilahiyat ve sosyoloji gibi farklı disiplinlerdeki çalışmaların tespitlerinden yararlanılmıştır. Disiplinler arası bakış açısı ve mukayeseli bir metoda dayanan bu çalışmada, farklı dönem ve şartlara ait Türk destanlarından hareketle Türk yönetici tipinin temel özellikleri ve yönetim anlayışı belirlenmeye çalışılmıştır. Anahtar Kelimler: 1. Türk 2. Destan 3. Yönetici 4. İktidar 5. Tebaa (Halk)
Özet (Çeviri)
In this study, taking the epics of Dede Korkut and Oguz Kagan to the center (two copies), administrator type was examined in thirteen epics which are selected from different twelve turkish tribes. General features, administrators in epics which are dealt with, are investigated in terms of general features, maturement, the common understanding of management, family relationships comparatively, and their common and different aspects has been determined. Before examinations are made in epics, turkish state structure and the view of management of Pre- Islamic Period and Islamic Period has been granted, so it is aimed to draw attention to reflections of historical process in epics. On the other hand, when the examinations are made, It is benefited in relation to aspect of administrator, leader and management from investigations, from different disciplines such as political science, philosophy, theology and sociology studies of different disciplines. In this study which is based on interdisciplinary point of view and comparative method, with reference to turkish epics which belong to different period and conditions, It is tried to determine basic features and the approach of management.