Türk hukukunda kiralayanın kiralananın ayıplarından sorumluluğu
The responsibility of leasor for defects in the leased object in Turkish law
  1. Tez No: 348156
  2. Yazar: ÜMMÜHAN KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA FADIL YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kira sözleşmesi, Kira sözleşmesinde ayıp, Kiracının ayıp nedeniyle başvurabileceği seçimlik haklar, Ayıp hükümleriyle genel hükümlerin yarışmas
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Medeni Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Türk Borçlar Kanununun 301. maddesi uyarınca kiralayan, kiralananı sözleşmede öngörülen şekilde teslim etmek ve kira süresi boyunca da bu hâlde bulundurmakla yükümlüdür. Kiralayanın bu borcu kira sözleşmesinin sürekli niteliğinden dolayı kira süresi boyunca devam eder. Kiralayanın bu borcunu tam anlamıyla ifa edebilmesi için kiralanandaki ayıplardan da sorumlu olması gerekir. Kiralayan, kiralananda bulunan hem teslim anındaki ayıplardan hem de teslimden sonra ortaya çıkan ayıplardan sorumludur. Kiracı, kiralananda ortaya çıkan ayıplar sonucunda kanunda yer alan bir takım seçimlik haklara sahip olur. Bu haklar; ayıbın giderilmesi, kira bedelinde indirim, sözleşmenin feshi ve tazminat talebidir. Kira sözleşmesinde kiralayanın, kiralananın ayıplarından sorumluluğu ile Borçlar Kanununun genel hükümlerinde yer alan birtakım sorumluluk kategorileri aynı olayda birleşebilir. Bu durumda somut olaya hangi hükümlerin uygulanacağı doktrinde tartışmalıdır. Genel kabul, kiracının aynı olayda birleşen sorumluluk kategorilerinden birini seçme hakkının olduğu yönündedir. Nitekim Türk Borçlar Kanunu m. 60?ın düzenlemesiyle bu husus zararın giderilmesi yönünden kanuni bir dayanağa kavuşmuştur.
Özet (Çeviri)
According to the Article 301. of the Turkish Code of Obligations, leasor is liable to deliver the leased object as provided in the contract and keep it as this during the leasing period. This liability of the leasor continues during the leasing period due to the constant feature of the leasing contract. In order for the leaser to completely discharge of his debt, he should be liable for the defects in the leased object.The leasor is liable for defects both existing in the time of delivery and appearing after the delivery lessee has certain optional rights provided in the Code as a result of the defects appearing in the leased object. These rights are, repair the defects, reduce the rent proportionately, cancellation of the contract and compensation request. In a leasing contract, the liabilities of the leasor for the defects in the leased object and same certain categories of liability provided in the general provisions of the Code of Obligations can overlap in the same case. In this situation, what provisions shall apply to the case is controversial in the doctrine. The dominant view provides that the lessee has the right to choose one of the liability categories overlapping in the same case. Thusly, this issue has obtained the legal basis in terms of elimination of damage with the regulation of the Article 60 of the Turkish Code of Obligations. KEY WORDS: 1. Leasing contract 2. The leasing in the leasing contract 3. The optional rights that can be referred by the lessee due to the defects 4. Competition between the provisions for the defects and general provisions