Pers-Grek askeri ve siyasi münasebetleri
Persian-Greek military and political relations
- Tez No: 348163
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAMİ DURMUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Atina, Sparta, Pers, Kserkses, Grek
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Pers- Grek savaşları M.Ö. 499-449 yılları arasında belirli aralıklarla hem karada hem de denizde eşit olmayan iki kuvvet arasında gerçekleşmiş bir dizi muharebenin adıdır. Savaşlar, İon şehir devletlerinin isyan girişimleriyle ateşlenecek ve Kallias Barışı yapılana kadar da devam edecektir. Pers- Grek savaşları, Persler adına gururlarına dokunacak derecede kayıplar verdikleri savaşlardır. Kimi zaman doğa koşulları kimi zaman da Greklerin beklenmeyecek derecede ki başarılı mücadeleleri savaşların beklenen sonucu getirmemesini sağlamıştır. Grek şehir devletleri bu savaşlara kadar bir araya gelme fikrinde olmamışlar. Her şehir devleti kendisinden sorumlu olmuştur. Ancak bu savaşlar dizisi Grek şehir devletlerini dahi bir araya getirmiş ve Delos Birliği adı altında toplanmalarına neden olmuştur. Savaşlar sırasında Grek şehir devletlerinden Atina ve Sparta yıldızlarını parlatmış, özellikle Atina lider olma yolunda önemli politikalar üretmiştir. Persler açısından ise I. Darius ile başlayan mücadeleler Kserkses ile devam etmiş ve kısa zamanda zaferle sonuçlandıracaklarını düşündükleri savaş uzun bir süreye yayılarak bekledikleri gibi sonuçlanmamıştır. Grekler için büyük bir zafer, Persler için onur kırıcı bir mağlubiyet olan bu savaşlar dizisini anlattığım çalışmamda bu iki güç arasında ki askeri mücadelelere, bu mücadelelerin seyrine ve bu seyir sırasında etkili olan hem politik hem askeri şahsiyetlere değinerek, M.Ö. 499-449 yılları arasında gerçekleşen Pers-Grek mücadelelerini anlatmaya çalıştım.
Özet (Çeviri)
Persian-Greek Wars are supposed to be a name of a stream of battles which, during the years between 499 to 449 BC, at certain intervals and between two unequal forces, are fought both on land and sea. These wars would catch fire by the insurgent attempts of Ioniancitystates, and go on till the Peace of Callias is established. Persian- Greek wars are supposed to be those wars whereby the Persians have given casualties as to feelabased. Sometimes the natural conditions and sometimes the successful struggles which are given by the Greeks at an unpredic tablelevel, have precluded these wars to yield the expected results. Greek City States, up to the outbreak of these wars, have not fostered the idea of uniting together. Each citystate has been held responsible of itself. However, the stream of these wars, has alsoled the Greek City States to unite with each other and gatherunder the name of Delos Unity. During the course of these wars, the cities of Athens and Sparta, have becomeblazed, and especially Athens has developed significant policies towards the capturing of leader shipposition. On the otherhand, in respectwith the Persians, thestruggles which were commenced by Darious I, have been continued with Kserkses, and this war for which the Persians were in the conviction of gaining a victory within a short time, has spredout and lastedfor a longperiod and not yielded the result expected by them. Through my such study where in I have explained the stream of wars which considered to be a greatvictoryfor the Greeks on onehand, and a derogatory defeat for the Persians on the otherhand, afterreferring to the military struggles that took place between these two powers, and also military personalities who were both effective during the course of thistrend, I havetried to narrate the struggles which, between years 499 to 449 BC, were made between Persians and Greeks.