Marksizmde kent sorunsalı: David Harvey ve manuel Castells örnekleri
Urban problematic in marxism: Examples of David Harvey and Manuel Castells
- Tez No: 348172
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL GÖRMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Public Administration, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kent, Kapitalizm, Marksizm, David Harvey ve Manuel Castells, Kentsel Toplumsal Hareketler, City, Capitalism, Marxism, David Harvey and Manuel Castells, Urban Social Movements
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kentleşme ve Çevre Sorunları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Kent, toplum yaşamının çok önemli bir parçasını oluşturmasına rağmen, düşünürler toplumsal çalışmalar içinde kente yeterli önemi vermemişlerdir. Ütopyacı sosyalistler sanayi kentinin yarattığı problemleri ortaya koymuş ve çözümlemelerini yeni bir dünya özlemiyle ütopya kentler üzerinden yapmışlardır. Klasik kent teorileri içinde ise kent, kapitalist üretim tarzını çözümlemede faydalı olduğu ölçüde ele alınmıştır. İlk kez Chicago Okulu ile başlayan sistematik kent çalışmaları içinde kent, ekolojik çevreye benzer bir fiziksel çevre ve bir yaşam tarzı bağlamında ele alınmıştır. II. Dünya savaşı sonrasında kentlerde yaşanan büyük çaptaki dönüşümle birlikte çağdaş kent teorileri ortaya çıkmaya başlamıştır. Az sayıda çalışma ile de olsa Karl Marx ve Friedrich Engels ile başlayan kapitalizm ve kent mekânı arasındaki ilişkiyi ortaya koyan incelemeler, 1960?lı yıllarda Henri Lefebvre ile yeni bir boyut kazanmış ve Marksizmde kent sorunsalı çağdaş kent teorileri içinde daha önce hiç olmadığı kadar önemli bir konuma yükselmiştir. Bu çalışmanın amacı, Marksizmde kent sorunsalının görünümünü incelemektir. Lefebvre?nin ardından pek çok Marksist düşünür çalışmalarında kent ve kapitalist üretim süreçleri arasındaki ilişkiye yer vermiştir. Bu düşünürler arasında öne çıkan iki isim David Harvey ve Manuel Castells?tir. Çalışmada, Marksizmde kent sorunsalı konusu, Harvey ve Castells?in kent çalışmaları üzerinden incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Despite that the city constitutes a very important part of social life, thinkers did not give due importance to city within social works. Utopian socialists revealed the problems caused by the industrial city and settled them on utopian cities with a longing for a new world. In classical urban theory, the city has been addressed as long as it was useful in analysing capitalist mode of production. The city was addressed within the context of a life style and a physically environment, similar to ecological environment, by the systematically urban research of the Chicago School for the first time. With the large scale transformation of the cities after World War II, modern urban theories began to come up. Researches revealing the relation between capitalism and urban environment, that began with Karl Marx and Friedrich Engels even if with few researches, gained a new dimension with Henri Lefebvre in the 1960?s and the urban problematic in Marxism rose up to a position within modern urban theories as never before. The aim of this research is to investigate the appearance of the urban problematic in Marxism. After Lefebvre, many Marxist thinkers included the relation between the city and the capitalist mode of production to their researches. Two outstanding names, among these thinkers are David Harvey and Manuel Castells. In this research, the issue of urban problematic in Marxism is going to be investigated on the studies of Harvey and Castells.