Henri Lefebvre'nin sosyal teorisinde gündelik hayat
Daily life in Henri Lefebvre's social theory
- Tez No: 823008
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA SOLMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Henri Lefebvre, Gündelik Hayat Sosyolojisi, Mekân, Kent, Şehir Hakkı, Henri Lefebvre, Sociology of Everyday Life, Space, Town, Right to the City
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 234
Özet
Henri Lefebvre'nin sosyal teorisi devlet, kent, mekân ve şehir hakkı kavramlarına dayansa da kuramının merkezinde gündelik hayat vardır. Gündelik yaşamı Marksizmle inceleyen ilk isim olan Lefebvre önceki sosyologlar gibi gündelik hayatı, kuramının bir unsuru olarak görmez. Bu alanı, kendinden önceki sosyologlar gibi kuramını açıklamak ya da düalizmleri aşmak için incelemez. Onun amacı gündelik hayatın hak ettiği konuma ulaşmasını sağlamaktır. Lefebvre'yi diğer teorisyenlerden ayıran yanı, gündelik hayatı bir alt disiplin olarak belirgin bir şekilde ele alan ilk sosyolog olmasıdır. Bu tezin ana konusu gündelik hayat sosyolojisi alanında öncü olan Henri Lefevre'nin sosyoloji anlayışını incelemektir. Bu minvalde çalışmanın temel amacı, Lefebvre'nin gündelik hayat sosyolojisine yönelik katkılarını tespit etmektir. Yine gündelik hayat alanına dair çalışmalar ortaya koyan isimler üzerindeki etkilerini de tespit etmek araştırmanın amaçlarından biridir. Araştırmanın yöntemini literatür incelemesi oluşturmaktadır. Bu metod çalışmaya dair literatürde var olan kaynak ve belgelerin incelenerek araştırmaya ilişkin verilerin toplanması amacıyla başvurulan bir nitel araştırma yöntemidir. Çalışma için gerekli olan verilerin toplanmasına yönelik en uygun olan metodun bu olduğu düşünüldüğünden literatür incelemesi yöntemi seçilmiş ve böylece Lefebre'nin kendi kavramları üzerinden sosyoloji anlayışı analiz edilmiştir. Lefebvre gündelik hayatın beş kısımdan meydana geldiğini söyler: çalışma, boş zaman, özel hayat, ulaşım ve kamusal alan. Gündelik hayatı oluşturan bu parçalar neoliberalizm tarafından metalaştırılıp yeniden düzenlenerek parçalara ayrılır. Böylece gündelik hayatın unsurları bireyin yaşantısı üzerinde etkili olur. Gündelik hayatın devlet ve kapitalizm tarafından sömürgeleştirilmesine karşı çıkan Lefebvre bu alanın özgürleşebilmesi için devrimin sınıfsal mücadeleyle veya illa ekonomik meselelerle ilişkilendirilmemesi gerektiğini vurgular. Devrim artık gündelik yaşamla ilişkilendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Although Henri Lefebvre's social theory is based on the concepts of the state, the city, the right to the place and the city, there is everyday life at the core of his theory. Everyday life Lefebvre, who was the first to study with Marxism, does not see everyday life as an element of his theory like previous sociologists. Examine this field to theorize or transcend dualisms like previous sociologists. Its purpose is to ensure that everyday life achieves the success it deserves. What distinguishes Lefebvre from other theories is that he was the first sociologist to explicitly consider daily life as a sub-discipline. The main subject of this thesis is to understand Henri Lefevre's understanding, which gave results in the field of lifestyle. The main purpose of this study is to identify Lefebvre's contributions to ordinary life services. Nevertheless, the emergence of studies in the field of daily life and identifying the existing ones on them is one of the purposes of learning skills. The research consists of an extensive literature review. This method is a qualitative research method that is used for the purpose of storing the stored information by examining the sources and documents in the daily literature. Considering the most appropriate method for the data source required for the study, the literature review method was chosen and thus Lefebre's understanding of the process was analyzed through his own concepts. Lefebvre says that five phases of daily life occur: work, leisure, private life, transport and public space. After his daily life, these parts are divided by being commodified and rearranged by neoliberalism. Thus, the elements of daily life have an impact on the life of the individual. Lefebvre, who emerged against the colonization of daily life by the state and capitalism, states that in order for this area to be free, the festival must be included in simple life, change and city support must be adopted by the society, and a revolution in orderly life is necessary.