İkiz açıklar hipotezinin Türkiye verileriyle test edilmesi
A test of the twin deficits hypothesis with Turkish data
  1. Tez No: 348222
  2. Yazar: ABDULLAH YELMER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMEL MEMİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, cari açık, bütçe açığı, ikiz açıklar, VAR analizi, Granger nedensellik, etki-tepki analizi, varyans ayrıştırması, Twin deficits hypothesis, current account deficit, budget deficit, VAR analysis, Granger causality, impact- response, variance decomposition
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
İkiz açıklar hipotezi bütçe açıkları ile cari işlemler dengesi açıkları arasında birincisinden ikincisine doğru pozitif yönlü bir nedensellik olduğunu savunmaktadır. Buna karşın, Ricardocu denklik hipotezi ise, bütçe açıklarındaki artışın cari açıkları artırmayacağını savunmaktadır. Bu çalışmada, Türkiye'ye ait 1995 ? 2013 dönemi verileri kullanılarak VAR analizi yapılmıştır. Yapılan Granger nedensellik testi, etki tepki ve varyans ayrıştırması analizleri sonucunda Türkiye'de bütçe açıklarının cari açıklara yol açmadığı, dolayısıyla ikiz açıklar hipotezinin geçerli olmadığı ancak cari işlemler dengesindeki değişimlerin faiz kanalıyla bütçe dengesi üzerinde etkili olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Twin deficit hypothesis suggests a positive causality between budget deficits and current account deficits from former to latter. On the other hand, Ricardian equivalence theorem defends that an increase in the budget deficits will not cause an enhancement in the current acoount deficits. In this study, a VAR analysis has been made using the Turkish data for the period of 1995Q1-2013Q1. The results of the Granger causality, impact-response and variance decomposition analyses show that budget deficits in Turkey does not cause current account deficits whereas current account deficits are effective on budget deficits via real interest channel. Eventually, twin deficits hypothesis is not valid for Turkey for period of 1995Q1-2013Q1.