Yerli televizyon dizilerinde yabancı uyruklu kadınların temsili
Representation of foreign women in local tv serials
  1. Tez No: 348227
  2. Yazar: INNA TATAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FUNDA ŞENOL CANTEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: göç, medya, televizyon dizileri, temsil, kadın, migration, mass media, TV serials, representation, woman
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Yerli Televizyon Dizilerinde Yabancı Uyruklu Kadınların Temsili adlı bu çalışma, Türkiye?de 2000-2012 yıllar arası yerel ve ulusal televizyon kanallarında yayınlanmış / yayınlanmakta olan yerli televizyon dizilerinde yabancı uyruklu / işçi göçmen kadınların temsilin incelenmesinden oluşmaktadır. Medyanın toplumsal cinsiyet tutumları ve yabancı kadının televizyon dizilerinde yer alış biçimlerinin ele alınmış çalışmada, göçün ve göçün kadınlaşmasının, medyada kadın temsil türleri ve biçimlerin kısa bir tanıtımı ile birlikte genellikle ana yayın kuşağında yayınlanan, yüksek izlenirliğe sahip olan dizilerde yer alan yabancı kadınlarını temsil edilişin analizi yapılmaktadır. Evren olarak Türkiye genelinde yayın yapan yerli televizyon kanallarında yayınlanan ve yabancı uyruklu kadın karakterlerini içeren yerli diziler değerlendirilmektedir. Evren olarak bu kanalları temsil eden dört ulusal televizyon kanalı: ATV, Kanal D, Show TV, STAR; on üç yayınlanmış / yayınlanan yerli dizi: Kurtlar Vadisi, Hayatım Sana Feda, Arka Sokaklar, Binbir Gece, Tatlı Bela Fadime, Oyun Bitti, Avrupa Yakası, Aşk-ı Memnu, Akasya Durağı, Papatyam, Yahşi Cazibe, Adını Feriha Koydum, Uçurum; söz konusu bu dizilerde on yedi yabancı uyruklu kadın karakter: Nina, İrina, Olga, İrina, Mihriban, Valentina, Annuşka, Tanya, Tatyana, Larisa, Katya, Olga, Olenka, Cazibe, Natali, Feliçiya, Eva değerlendirilmektedir. Çalışmada göç, medya, temsil üzerinde yapılan çalışmalarla belirtilmektedir.
Özet (Çeviri)
The study ''Representation of Foreign Women in Local TV Serials?? is composed of research on reprerenting of foreign/migrant women workers in local TV serials that were being screened on the local and national TV channels of Turkey during the 2000-2012 year period. The study considers the matters of gender attitudes in the mass media and the ways in which the foreign women were placed in local TV serials; also together with short descriptions of migration, feminization of migration, the kinds of representation of women in the mass media, the analysis has been made on the representation of foreign women in high rating-TV serials on the main broadcasting channels. Generally speaking, the evaluation of local TV serials having foreign women protagonists screened on local Turkish TV channels was made. Among the channels three national TV channels (ATV, Kanal D, Show TV and STAR) were represented; five screened local serials (Kurtlar Vadisi, Hayatım Sana Feda, Arka sokaklar, Binbir Gece, Tatlı Bela Fadime, Oyun Bitti, Avrupa Yakası, Aşk-ı Memnu, Akasya Durağı, Papatyam, Yahşi Cazibe, Adını Feriha Koydum, Uçurum) were scrutinized; and seventeen international female characters were evaluated. The study also benefits from other studies made on work migration, mass media and representation.