Nevşehir / Ürgüp Mustafa paşa koruma amaçlı imar planlarını hazırlanmasında uygulamaya yönelik peyzaj projelerinin elde edilmesi
Obtaining the landscape project for applying the prepare reconstructing plans which are aimed the project Nevşehir ( Ürgüp ) Mustafa paşa site area
  1. Tez No: 34832
  2. Yazar: GÜL SAYAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YALÇIN MEMLÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Mustafapaşa, Koruma, Koruma Amaçlı İmar Planı, Çevre Değerleri
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 217
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi NEVŞEHİR /URGUP/ MUST AF APAŞA SİT ALANI KORUMA AMAÇLI İMAR PLANLARININ HAZIRLANMASINDA UYGULAMAYA ' YÖNELİK PEYZAJ PROJELERİNİN ELDE EDİLMESİ Gül SAYAN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Pevzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Yalçın MEMLÛK 1994. Sayfa: 204 Jüri: Prof.Dr.Yalçın MEMLÛK Prof.Dr. Hayran ÇELEM Prof. Dr. Güngör UZUN Türkiye; doğal, sosyal ve ekonomik yapısında meydana gelen değişiklikler nedeniyle sahip olduğu tarihi mirası hızla yitirmektedir. Ülke genelinde görülen bu durum çalışmaya konu olan Mustafapaşa' da da yaşanmaktadır. Yöre, 1/25000 ölçekli Kapadokya Çevre Düzeni Pianı'nda,“Koruma Amaçlı İmar Planı Elde Edilmesinde Öncelikli Bölge”olarak ilan edilmiştir. Bu çalışmada Mustafapaşa'mn sahip olduğu doğal, sosyal ve kültürel yapı ile kullanımlar arasındaki dengenin çağdaş koruma anlayışı içindeki sınırlarını saptamak hedeflenmiştir. Yapıları çevrelerinden soyutlamam ak ve kentsel dokuyu bir bütün halinde yaşatarak korumak şeklinde özetlenebilecek bu anlayış içinde, genellikle imar planı raporlarında yer almaktan öteye gitmeyen“çevre değerleri”kavramının netleştirilmesi ise özel bir yer işgal etmektedir. Bu amaçla Mustafapaşa'nın tümüne ve çalışmaya konu olan bölümüne ilişkin doğal ve kültürel özellikler saptanmış ve problemler ortaya konmuştur. Daha sonra bu problemlerin çözülmesi amacıyla kararlar alınmıştır. Çözümlere. teoriden çok uygulamaya dönük bir anlayışla yaklaşılmış, koruma çalışmalarındaki başarıyı etkileyen önemli bir faktör olan yatırım -organizasyon-finans mekanizması belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Master Thesis OBTAINING THE LANDSCAPE PROJECT FOR APPLYING THE PREPARE RECONSTRUCTING PLANS WHICH ARE AIMED THE PROJECT NEVŞEHİR (URGUP) MUSTAPAPASA SITE AREA Gül SAYAN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Supervisor: Prof.Dr. Yalçın MEMLUK J994. Page: 204 Jury: Prof. Dr. Yal çm MEMLUK Prof.Dr. Hayran ÇS.EM Prof. Dr. Güngör UZUN Türkiye has been drastically loosing its historical heritage because of the change of its social and economic structure. This widespread situation at whole country is living in the Mustafapasa too, which was studied about. This neighborhood was announced as preliminary area obtanining for reconstruction plan at Cappadocia Enviroment Plan of 1/25000 scale. At this study, the aim is the determination if the balance between Mustafapasa's natural, social and cuiturel and usage in the contemporary protection understanding. This understanding can be summerized as isolate the structures from their enviroment and keep alive the town as whole. With this understanding clearing the concept of“enviroment values”which only takes place generally in reconstructing plans takes a special place. For this reason, natural and cultural specification related with whole Mustafapasa and the parts of it which was studied and the problems was stated. Then, decisions were taken in order to solve this problems Approaches of solutions was applicable not teoric. Invesment- organization-finance mechanism was deaded which is an important factor for succesfuil of protection studies. Key Words : Mustafapasa, Preservation, Reconstructing Plans, Enviromental Values