Ortaokul öğrencilerinin sosyal duygusal öğrenme becerileri ve benlik saygısı arasındaki ilişkinin incelenmesi:Maltepe ilçesi örneği
The relationship between social emotional learning and selfesteem of the secondary school students
  1. Tez No: 348336
  2. Yazar: KÜBRA MERTER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA OTRAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Duygusal Öğrenme Becerileri, Benlik Saygısı, Social-emotional Learnig, Self-esteem
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Araştırmanın amacı, ortaokul öğrencilerinin sosyal duygusal öğrenme becerileri ile benlik saygıları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırma beş bölümden oluşmaktadır. Bunlar; Giriş, Kavramsal Çerçeve, Yöntem, Bulgular ve Yorum, Sonuç Tartışma ve Öneriler şeklindedir. Araştırma, 2011-2012 eğitim-öğretim yılında İstanbul İli Maltepe İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü?ne bağlı 9 farklı ortaokulda öğrenim gören 150 öğrenci üzerinde yürütülmüştür. Bu öğrencilerin 90?ı kız, 60?ı erkektir. Araştırmada öğrencilerin sosyal duygusal öğrenme becerilerini ölçmek için Sosyal Duygusal Öğrenme Becerileri Ölçeği, öğrencilerin benlik saygısı düzeylerini belirlenmesi için Coopersmith Benlik Saygısı Ölçeği, demografik özellikler için de araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu uygulanmıştır.Sosyal Duygusal Öğrenme Becerileri Ölçeği?nin 4 alt boyutu bulunmaktadır. Bu alt boyutlar; İletişim Becerileri, Problem Çözme Becerileri, Stresle Başa Çıkma Becerileri, Kendilik Değerini Arttıran Beceriler? dir. Araştırmada ayrıca 56 maddeden oluşan Coopersmith Benlik Saygısı Ölçeği uygulanmıştır. Araştırmada demografik özelliklerin yüzde ve frekans tabloları çıkarılmıştır. Ayrıca öğrencilerin sosyal duygusal öğrenme becerileri ve benlik saygı düzeyleri test edilmiş, bu değişkenlerin demografik özelliklere göre farklılaşıp farklılaşmadığının analizi yapılmış ve kendi aralarındaki ilişkiler incelenmiştir. Elde edilen veriler SPSS 16 programında analiz edilmiş ve yorumlanmıştır.Araştırmanın bulguları değerlendirildiğinde SDÖB Ölçeği alt boyutları ile Coopersmith Benlik Saygısı Ölçeği alt boyutları arasındaki ilişkiyi belirlemek için yapılan Pearson Korelasyon Analizi sonucunda tüm alt boyutlar arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur.Sonuçlar ortaokul öğrencilerinin sosyal duygusal öğrenme becerileri ile benlik saygısı düzeylerinin arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to analyse the relationship between the social emotional learning and the self esteem of secondary school students. The research consists of five sections. These are; Introduction, Conceptual Framework, Methods, Results and Explanation, Conclusion Discussion and Recommendations. The research was carried out in 2011-2012 academic year on 150 students studying in 9 different secondary school affiliated to Istanbul Maltepe District Education Directorate. 90 female and 60 male students got involved in this research. In order to measure social emotional learning level of the students ,,Social Emotinal Learning scale; to determine the self-esteem level of the students, Coopersmith Self-esteem Inventory and also for demographic characteristics, Personal Information Form prepared by the researcher were used in this research.The Social-emotional learning skills scale (SELSS) divided accross four subscales; communication skills, problem solving skills, coping with stress and self-esteem skills. Also Coopersmith Self-esteem Inventory, which consists of 56 statements, was used in this research.The frequency tables and percentage of demographic characteristics were presented. Also, social emotional learning and self-esteem level of the students were tested; analysis on whether those variables diversified or not was carried out according to demographic characteristics and the relationships among them were analysed. The acquired data were analysed and interpreted by SPSS program.As a result of Pearson?s Correlation Analysis between the `Social-emotional Learning Scale? sub-dimensions and `Coopersmith Self-esteem Inventory? significant relationship was founded in a positive way.Results reveal that there is a significant relationship in a positive way between social-emotional learning and the self-esteem levels of the secondary school students.