Soldurmanın ve katkı maddeleri kullanımının silaj yağ asiti içeriği üzerindeki etkileri
Effects of silage additives and wilting on the fatty acid contents of sorghum silage
- Tez No: 348436
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ VAİZ GARİPOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışma sorgum silajında mikrobiyel katkı maddesi kullanımı ve soldurmanın silaj yağ asitleri ve diğer bazı fermantasyon özellikleri üzerindeki etkilerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada bitki materyali olarak 2 farklı sorgum çeşidi (Jumbo ve Nes) kullanılmıştır. Sorgum bitkileri süt olum devresinin sonunda biçilmiştir. Mikrobiyel katkı maddesi olarak homofermantatif LAB inokulantı olan inokulant 11C33 (Pioneer®, USA) ve enzim-inokulant kompleksi olan Sil-All (Alltech, UK) kullanılmıştır. Bitki materyallerinin yarısı 24 saat soldurulmuş, diğer yarısı ise soldurulmadan doğrudan silolanmıştır. Bitki materyalleri laboratuvar tipi silolarda 2 ay süreyle silolanmışlardır. Hasıl ve silaj örnekleri üzerinden ham besin maddeleri, hücre duvarı fraksiyonları ile doymuş ve doymamış yağ asitleri analizleri gerçekleştirilmiştir. Silolalama dönemi sonunda açılan tüm silajlara 5 gün süreyle aerobik stabilite testi uygulanmış ve silaj örneklerinde organik asitler (laktik, asetik, bütrik asit), pH, suda çözünebilir karbonhidrat (SÇK) ve amonyak azotu (NH3-N) analizi uygulanmıştır. Elde edilen bulgulara göre farklı çeşitlerin kullanılması silaj besin madde içeriklerini önemli düzeyde etkilemiştir. Fermantasyon özelliklerinden SÇK ve NH3-N parametreleri soldurmaya bağlı olarak önemli düzeyde artış göstermiştir. Katkı maddeleri kullanımına bağlı olarak silaj besin madde içeriklerinde önemli düzeyde değişiklik saptanmamıştır. Ancak katkı maddesi kullanımı; SÇK, laktik asit ve asetik asit içeriklerini önemli düzeyde artırmıştır. C16:0 ve C18:3 içeriği Jumbo çeşidinde, C18:1 ve C18:2 içeriği ise Nes çeşidinde yüksek bulunmuştur. Silolama ile birlikte C18:0 ve C18:1 içeriği artarken, C18:3 içeriği azalmıştır. Sonuç olarak çeşit farklılığı yağ asitleri içeriğini önemli derecede etkilerken soldurma ve katkı maddesi kullanımı yağ asitleri üzerinde önemli bir farklılığa yol açmamıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the effects of microbial additives and wilting on the silage fatty acid contents and some fermentation characteristics. Two sorghum varieties (Jumbo and Nes) were used in the study. Plants were harvested at the milk stage. An enzyme-inoculant complex (SIL-ALL; Alltech, UK) and a homofermentative LAB inoculant (11C33; Pioneer®, USA) were used as microbial silage additives. Half of the plant material were wilted for 24 hours and the rest of the material were ensiled without wilting. Plant materials were ensilaged in the laboratory type silo jars for 2 months. Nutrient content, cell wall content and saturated/unsaturated fatty acid analyses were done at the green plant and silage materials. Aerobic stability tests ( 5 days) were applied for all silages at the end of the ensilage period. Organic acid (lactic, acetic and butiric acid) pH, water soluble carbohydrates (WSC) and ammonia N (NH3-N) analyses were done at all silages. Silage nutrient contents were found different between 2 plant varieties. Fermentation characteristics such as WSC and NH3-N increased due to the wilting. No significant changes were determined in silage nutrient contents due to the usage of silage additives. But, silage additives led to significant increases in WSC, lactic acid and acetic acid contents. C16:0 and C 18:3 fatty acids contents were found higher in Jumbo variety and C 18:1 and C 18:1 in Nes variety. C18:0 and C18:1 increased and C18:3 decreased due to the ensilaging. It was concluded that fatty acids contents were affected by variety significantly, but wilting and additives did not affect fatty acids contents.
Benzer Tezler
- Ot tipi yem şalgamı (Brassica rapa L.) silajında soldurmanın ve farklı katkıların fermantasyon ve aerobik stabilite üzerine etkileri
The effects of wilting and different additives on silage fermentation and aerobic stability of forage turnip silage (Brassica rapa L.)
MEHMET EFE DENEN
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
ZiraatEge ÜniversitesiZootekni Ana Bilim Dalı
PROF. DR. HATİCE BASMACIOĞLU MALAYOĞLU
- Selenyum ve sülfür bileşikli bazı yarıiletkenlerin doğrusal olmayan optik özellikleri
Nonlinear optical properties of some semiconductors with selenium and sulfhur compounds
PINAR IŞIK
Doktora
Türkçe
2013
Fizik ve Fizik MühendisliğiAnkara ÜniversitesiFizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. AYHAN ELMALI
- Ag katkılı In2S3 yarıiletkeninin sol-jel yöntemi ile üretilmesi, optiksel ve yapısal özelliklerinin incelenmesi
Investigation of structural and optical properties of Ag doped In2S3 semiconductor prepared by using the sol-gel method
REYHAN BİÇAK
Yüksek Lisans
Türkçe
2014
Fizik ve Fizik MühendisliğiHarran ÜniversitesiFizik Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. MAHARRAM ZARBALİ
- Türkiye'de AR-GE devlet yardımlarının ekonomik analizi: En yakın komşu eşleştirme yöntemi ile incelenme
Economic analysis of R&D state aids in Türkiye: An examination with the nearest neighbor matching method
ABDURRAHMAN ZAFER AYDIN
Yüksek Lisans
Türkçe
2024
EkonomiAnkara Hacı Bayram Veli Üniversitesiİktisat Ana Bilim Dalı
PROF. DR. FİLİZ ELMAS SARAÇ
- Doğal emişli bir dizel motora aşırı doldurmanın uygulanması
Applying turbocharger to a naturel charged diesel engine
ABDULMECİT ARSLAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2006
Makine Mühendisliğiİstanbul Teknik ÜniversitesiMakine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. CEM SORUŞBAY