Karadeniz bölgesinde güvenilir yağışın belirlenmesi
Determination of degendable rainfall in black sea region
- Tez No: 34862
- Danışmanlar: PROF. DR. TURHAN AKÜZÜM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Meteoroloji, Ziraat, Meteorology, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Central Anatolia Region. Blacksea Region, dependable rainfall. GUVENYAG. % 10-probability interval
- Yıl: 1994
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Yüksek Lisans Tezi KARADENİZ BÖLGESİNDE GÜVENİLİR YA?IŞIN BELİRLENMESİ Aylekin BÜYÜKBAŞ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı Danışman: Prof.Dr.Turhan AKÜZÜM 1994. Sayfa :168 Jüri : Prof.Dr.Turhan AKÜZÜM Prof.Dr. Yetkin GÜNGÖR Prof.Dr. Mehmet APAN Bu çalışmada, İç Anadolu bölgesinde bulunan Çankırı ile Karadeniz Bölgesinde bulunan Artvin, Amasya, Çorum, Giresun, Kastamonu, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat ve Trabzon illeri ve bu illere bağlı meteoroloji istasyonlarından elde edilen verilere göre, güvenilir yağış değerlerinin belirlenmesine çalışılmıştır. Araştırmada bilgisayar yardımıyla onar günlük yağış verileri A.Ü. Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalında geliştirilen“GÜVENYAG”isimli program yardımı ile değerlendirmeye alınmış ve her istasyona ait onar günlük % 10 ihtimal aralığı ile güvenilir yağış değerlen bulunmuştur. Güvenilir yağış değerlerine ek olarak tarımsal faliyetlerin planlanmasında kullanılmak üzere uzun yıllar aylık dolulu, donlu, karla örtülü ve yağışlı günler ortalamaları kullanıcıların hizmetine sunulmuştur. ANAHTAR KELİMELER: İç Anadolu Bölgesi, Karadeniz Bölgesi, güvenilir yağış, güvenyağ, % 10 ihtimal aralığı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis Determination of Dependable Rainfall in Blacksea Region Aytekin BÜYÜKBAŞ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Structures and Irrigation Supervisor: Prof.Dr.Turhan AKÜZÜM 1994, Page: 108 Jury : Prof.Dr. Turhan In this study, it was tried to determine dependable values related lo Çankırı in Central Anatolia and Artvin, Amasya, Çorum, Giresun. Kaslomonu. Ordu. Rize. Samsun. Sinop. Tokat and Trabzon in Blacksea Region and meteorological Stations connected lo these cities. Also in this study, by means of a computer 10- day rainfall data were evaluated with the help of a programme named“ GÜVENYAG”developed by the department of Agricultural Structures and Irrigation Faculty of Agriculture. Ankara University and 10 day dependable rainfall values- with % 10 probability interval related lo each station were computed. In addition t<> dependable rainfall values, monthly means of the numbers of the days with snow-cover and with frost and of rainy and haily days in a month, all of which are used in the planning of agricultural activities were presented in tabular form for users.