Marmara bölgesinde güvenilir yağışın belirlenmesi
Determination of dependable rainfall in Marmara Region
- Tez No: 34936
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ BALABAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Meteoroloji, Ziraat, Meteorology, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Marmara Region, Blacksea Region, dependable rainfall, GÜVENYAG, % 10- probability interval
- Yıl: 1994
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi MARMARA BÖLGESİNDE GÜVENİLİR YA?IŞIN BELİRLENMESİ Hüseyin DEMİR Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ali BALABAN 1994, Sayfa :176 Jüri : Prof.Dr. Ali BALABAN Prof.Dr. Cengiz OKMAN Prof.Dr. Mehmet KARA Bu çalışmada, Marmara ve Batı Karadeniz bölgelerinde bulunan Balıkesir, Bartın, Bilecik, Bolu, Bursa, Edirne, Kırklareli, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ, ve Zonguldak ile bu illere bağlı meteoroloji istasyonlarından elde edilen verilere göre, güvenilir yağış değerlerinin belirlenmesine çalışılmıştır. Araştırmada bilgisayar yardımıyla onar günlük yağış verileri A.Ü. Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalında geliştirilen“GÜVENYAG”isimli program yardımı ile değerlendirmeye alınmış ve her istasyona ait onar günlük % 10 ihtimal aralığı ile güvenilir yağış değerleri bulunmuştur. Güvenilir yağış değerlerine ek olarak tarımsal faaliyetlerin planlanmasında kullanılmak üzere uzun yıllar aylık dolulu, donlu, karla örtülü ve yağışlı günler ortalamaları kullanıcıların hizmetine sunulmuştur. ANAHTAR KELİMELER: Marmara Bölgesi, Karadeniz Bölgesi, güvenilir yağış, GÜVENYAG, % 10 ihtimal aralığı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis Determination of Dependable Rainfall in Marmara Region Hüseyin DEMİR Ankara University Graduate School: of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Structures and Irrigation Supervisor: Prof.Dr. Ali BALABAN 1994. Page: 176 Jury : Prof. Dr. Ali BALABAN Prof. Dr. Cengiz OKMAN Prof. Dr. Mehmet KARA In this study an efford was made to determine dependable rainfall values in Balıkesir, Bartın, Bilecik, Bolu, Bursa.Edirne, İstanbul, Kırklareli, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ and Zonguldak provinces in Marmara and Blacksea Regions. Rainfall data were evaluatd with the help of a computer programme named“GÜVENYAG”developed by the department of Farm Structures and Irrigation of Ankara University 10-day dependable rainfall values with %10 probability interval were computed for each station. In additation monthly means of the numbers of the days with snowcover, frost, rainy and hail days were presented in tabular forms..