Balık yağındaki eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik asit (DHA)in yüksek performanslı sıvı kromatografi (HPLC) yöntemi ile saflaştırılması ve bazı patojenik bakteriler üzerine etkisinin incelenmesi
Purification of eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA) from fish oil using HPLC method and investigation of their antibacterial effects on some pathogenic bacteria
  1. Tez No: 348622
  2. Yazar: YILMAZ UÇAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH ÖZOĞUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: HPLC, DHA, EPA, MIC, Pseudomonas aeruginosa PR3, HPLC, DHA, EPA, MIC, Pseudomonas aeruginosa PR3
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmada alabalık yağından HPLC tekniği ile esansiyel yağ asitleri olan eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosahekzaenoik asit (DHA) elde edilmesi ve bu yağ asitlerinin P. aeruginosa PR3 suşu tarafından biyodönüşümleriyle üretilen ekstraktların gıda kaynaklı patojen bakterilere karşı antimikrobiyal etkileri (inhibisyon zonu ve minimum inhibitor konsantrasyonu (MIK) değerleri) incelenmiştir. Alabalık yağında bulunan %11.1 oranında EPA ve %15.9 DHA, HPLC optimizasyonu sonucu %58.64 (EPA) ve %40.33 (DHA) seviyelerine yükseltilmiştir. Bu şekilde gıda ve farmasötik amaçlar için değeri yüksek destek maddesi olarak kullanılabilecek EPA ve DHA?ca zenginleşmiş ürünler elde edilmiştir. Biyodönüşümlü EPA (bEPA) ve DHA (bDHA) 2 farklı gram pozitif bakteri (Listeria monocytogenes ATCC 7677 ve Staphylococcus aureus ATCC 29213) ve 6 farklı gram negatif bakteriye (Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Escherichia coli ATCC 25922, Klebsiella pneumoniae ATCC700603, Enterococcus faecalis ATCC 29212, Aeromonas hydrophila NCIMB 1135, Salmonella paratyphii A NCTC 13) karşı antibakteriyel aktivite göstermiştir. Bakteriyel suşlar için inhibisyon zon çapları ve MIK değerleri sırasıyla ham bEPA ve bDHA ekstraktı için 7-12 mm ve 350-2350 ?g/mL aralığında değişmiştir. Sonuç olarak, P. aeruginosa PR3 tarafından EPA ve DHA?nın biyodönüşüm ekstraktları, gıda kaynaklı patojenlerin kontrolü için gıda güvenliğinin sağlanmasında gelecek vaad eden alternetif antimikrobiyal ajanlar olarak kullanılabilirliğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to purified EPA and DHA essential oils from trout oil using HPLC method, and bioconverted EPA and DHA into EPA (bEPA) and DHA (bDHA) extracts by P. aeruginosa PR3. Moreover, in vitro antibacterial activity of bEPA and bDHA was investigated using disc diffusion methods and minimum inhibitory concentration (MIC). EPA and DHA concentration of 11.1% and 15.9% in trout oil increased in 58.64% and 40.33% after HPLC optimisation, respectively. In this study, EPA and DHA enriched products were obtained which are to be used as valuable supplements for food and pharmaceutical purposes. The bioconverted EPA and DHA exhibited antibacterial activities against two Gram-positive bacteria (Listeria monocytogenes ATCC 7677 and Staphylococcus aureus ATCC 29213) and six Gram-negative bacteria (Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Escherichia coli ATCC 25922, Klebsiella pneumoniae ATCC700603, Enterococcus faecalis ATCC 29212, Aeromonas hydrophila NCIMB 1135 and Salmonella Paratyphi A NCTC 13). Inhibition zones and MIC value of bEPA and bDHA against bacterial strains ranged from 7 to 12 mm and from 350 to 2350 ?g/mL, respectively. Our results suggested that the crude extracts of bioconversion of EPA and DHA by P. aeruginosa PR3 can be considered as promising antimicrobials in improving food safety by controlling foodborne pathogens.