Flurbiprofen'in in vivo genotoksik etkileri
In vivo genotoxic effect of flurbirofen
- Tez No: 348635
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BASRİ İLA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Eczacılık ve Farmakoloji, Genetik, Biology, Pharmacy and Pharmacology, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Flurbiprofen, Sıçan Kemik İliği, Genotoksisite, RAPD-PCR, Sitotoksisite, Flurbiprofen, Rat Bone Marrow Cells, Genotoxicity, RAPD-PCR, Cytotoxici
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışma, steroid olmayan antienflamatuvar ilaçlar sınıfı bazı ağrı kesicilerde etken madde olarak kullanılan flurbiprofenin sıçan kemik iliği hücrelerinde in vivo genotoksik etkilerini saptamak amacıyla yapılmıştır. Flurbirofenin genotoksik etkilerini belirlemek için kromozom aberasyonu testi ve RAPD-PCR testi gerçekleştirilmiştir. Ayrıca total oksidan ve total antioksidan seviyeleri spektrofotometrik yöntemle saptanmıştır. Bu çalışmada albino sıçanlar, 29.25, 58.50 ve 117 mg/kg vücut ağırlığı konsantrasyonlarında flurbiprofen ile 12 veya 24 saatlik periyotlar süresince muamele edilmiştir. Uygulanan hiçbir konsantrasyonda ve sürede anormal hücre yüzdesi ve kromozom aberasyonu uyarılmamıştır. Fakat mitotik indeks hem 12 hem de 24 saatlik uygulama periyotlarında önemli oranda azalmıştır. Bu azalma 12 saatlik muamelede konsantrasyona bağlı tarzda gerçekleşmiştir. Ayrıca yine 12 saatlik muamele periyodunda en yüksek konsantrasyondaki mitotik indeks düşüşü pozitif kontrolden daha fazla olmuştur. Flurbiprofen muameleli sıçanların kemik iliğinden elde edilen genomik DNA'larda 7 primer ile RAPD-PCR işlemi yapılmıştır. Ardından RAPD-PCR ile elde edilen agaroz jel elektroforez desenleri değerlendirilmiş ve değişkenler arasında anlamlı bir farklılığa rastlanmamıştır. Bu sonuçla paralel olarak test maddesinin genomik kalıp stabilite değerleri üzerine önemli bir etkisi olmamıştır. Flurbiprofenin 58.50 ve 117 mg/kg'lık konsantrasyonları 12 saatlik muamele periyodunda antioksidan değerleri azaltma yoluyla oksidatif stresi artırıcı yönde bir etki göstermiştir. Sonuç olarak bu çalışmada test edilen flurbiprofenin sıçan kemik iliği hücrelerinde mitotik indeksi anlamlı olarak azalttığı ortaya çıkmış olup bu sitotoksisitenin olasılıkla oksidatif stresle bağlantılı olabileceği görüşündeyim.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine genotoxic effect of flurbiprofen which is used as an active ingredient in NSAID analgesics. To determine genotoxic effects of flurbiprofen, chromosome aberration test and RAPD-PCR test were performed in vivo by using rat bone marrow cells. Also, total oxidant and total antioxidant positions were determined by spectrophotometric method. In this study, albino rats were treated with 29.25, 58.50 and 117 mg/kg flurbiprofen for 12 or 24 hours. Percentage of abnormal cells and chromosome aberrations were not statistically influenced by any concentrations and time periods. However, mitotic index significantly decreased in both 12 and 24-hour treatment period. This reduction in the 12 hour treatment period was concentration-dependent manner. Also in the highest concentration of 12 hour treatment period, reduction of mitotic index was more than in positive control. RAPD-PCR procedure was performed with 7 primers by using genomic DNA obtained from bone marrow of flurbiprofen treated rats. Then the product of RAPD-PCR was analyzed and evaluated by agarose gel electrophoresis and a significant difference was not found between the variables. A long with this result, test substance did not have a significant effect on the genomic template stability. Antioxidant values decreased in 58.50 and 117 mg/kg concentrations of flurbiprofen for 12 hour period and this increased the oxidative stress. In conclusion, this study showed that flurbiprofen significantly reduced mitotic index in rat bone marrow. I consider that this cytotoxicity may be linked with oxidative stress.