Deneysel in vivo intestinal iskemi-reperfüzyon modelinde siklooksijenaz inhibisyonu ve endotelin reseptör blokajının etkileri
Effects of cyclooxygenase inhibition and endothelin receptor blockade in in vivo intestinal ischemia-reperfusion model
- Tez No: 502961
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEZGİN ZEREN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: İntestinal iskemi reperfüzyon hasarı, sıçan, NO salan aspirin, flurbiprofen, tezosentan
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
AMAÇ: Bu çalışmada, deneysel in vivo intestinal iskemi-reperfüzyon (İ/R) modelinde siklooksijenaz (COX) inhibisyonunun ve endotelin reseptör blokajının (ERA), İ/R hasarında gözlenen oksidatif stres, enflamasyon, vazokonstriksiyon ve bakteriyel translokasyon üzerindeki etkileri araştırıldı. YÖNTEM: Çalışmada 36 adet Wistar cinsi erkek sıçan rastlantısal olarak 6 gruba ayrıldı. Sham grubu hariç diğer gruplarda superior mezenterik arter arteriyel kan akımı (SMABF) transonic flowmetre ölçüm cihazıyla kaydedildi. SMA oklüzyonu ile 30 dakika iskemi süresi sonunda klemp açılarak SMABF tekrar ölçüldü. 60 dakikalık reperfüzyonun sonunda hayvanlar sakrifiye edilerek kan ve doku örnekleri (ileum, karaciğer, dalak, mezenterik lenf nodları) alındı. Sham ve İ/R grubu hariç bütün gruplarda iskeminin 15. dakikasında ilaç uygulamaları yapıldı: aspirin (ASA), NO-ASA, flurbiprofen (FLUR), tezosentan (TS). Doku örneklerinde histopatolojik inceleme yapıldı; bakteriyel translokasyon tayin edildi, plazma ve doku örneklerinde biyokimyasal analizler gerçekleştirildi. BULGULAR: İ/R grubunun SMABF farkı ve Chiu skor ortalamaları Sham grubunun ortalamalarına göre anlamlı şekilde yüksek bulundu. İlaç uygulanan gruplarda, SMABF farkının özellikle TS ve NO-ASA uygulanan gruplarda; Chiu skoru ortalamasının ise özellikle FLUR ve TS gruplarında anlamlı şekilde azaldığı görüldü. Bakteriyel translokasyonun İ/R grubu doku örneklerinde Sham grubuna göre arttığı, ilaç uygulanan gruplarda azaldığı görüldü. Plazma laktat dehidrogenaz (LDH), transaminaz (ALT, AST), intestinal yağ asidi bağlayıcı protein (I-FABP), tümör nekroze edici faktör-α (TNF-α), hücrelerarası adezyon molekülü-1 (ICAM-1), interferon gama (IFN-Ɣ) düzeyleri ve proenflamatuvar sitokin paneli; doku lipid peroksidasyonu, okside glutatyon, myeloperoksidaz (MPO), ksantin oksidaz (XO), nitrik oksit, nükleer faktör kappa-B (NF-kB) düzeyleri ve TNF-α ekspresyonu İ/R grubunda Sham grubuna göre anlamlı olarak artmış bulundu. İlaç uygulanan gruplarda bu değerlerin anlamlı şekilde azaldığı; TS uygulaması ile Sham grubu değerlerine yaklaştığı görüldü. İ/R grubunda Sham grubu değerlerine göre azalmış bulunan doku redükte glutatyon (GSH) ve antioksidan enzim düzeylerinin ilaç uygulanan gruplarda anlamlı şekilde arttığı; TS uygulaması ile Sham grubu değerlerine yaklaştığı görüldü. SONUÇ: Bu çalışmada elde edilen veriler, TS ve FLUR'un intestinal İ/R hasarını gidermede ümit verici terapötik ajanlar olabileceğini önermektedir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: Present study aimed to investigate the effects of cyclooxygenase (COX) inhibition synchronized with nitric oxide (NO) release and endothelin (ET) receptor blockade on oxidative stress, inflammation, vasoconstriction and bacterial translocation which occur during ischemia-reperfusion (I/R) injury in in vivo rat intestinal I/R model. MATERIALS AND METHODS: 36 male Wistar rats were randomly divided into six groups (n=6). Blood flow of superior mesenteric artery (SMABF) was recorded in all study groups except Sham. SMA was occluded for 30 minutes; then SMABF was recorded again at the beginning of reperfusion phase. Rats were sacrificed after the reperfusion period of 60 minutes. Blood and tissue (ileum, liver, spleen and mesenteric lymph nodes) samples were obtained. Aspirin (ASA), NO-ASA, flurbiprofen (FLUR) and tezosentan (TS) were administered 15 minutes after ischemia. Histopathological examination was carried out and bacterial translocation was determined in tissue samples whereas biochemical analysis were performed in plasma and tissue samples. RESULTS: SMABF difference and mean Chiu's score in I/R group were significantly higher than that of Sham group. SMABF differences were significantly lower in the drug administered groups, particularly in NO-ASA and TS groups whereas mean Chiu score was significantly lower in the drug administered groups, particularly in FLUR and TS groups in comparison with I/R group. Bacterial translocation was increased in I/R group and decreased in drug administered groups when compared to Sham group. Plasma levels of lactate dehydrogenase (LDH), transaminase (ALT, AST), intestinal fatty acid binding protein (I-FABP), tumor necrosis factor (TNF-α), intercellular adhesion molecule 1 (ICAM-1), interferon-gamma (IFN-Ɣ) and proinflammatory cytokine panel; tissue levels of lipid peroxidation, oxidized glutathione, myeloperoxidase (MPO), xanthine oxidase (XO), NO, and nuclear factor kappa-light-chain-enhancer of activated B cells (NF-kB), and expression of TNF-α were significantly elevated in I/R group in comparison with those of Sham group. These values were markedly decreased in drug administered groups, and even approached to the levels of Sham group in the TS administered group. Tissue levels of reduced glutathione (GSH) and antioxidant enzymes were decreased in I/R group when compared to those of Sham group. These levels were significantly increased in drug administered groups. TS administration caused a sharp elevation in GSH and antioxidant enzyme levels, even reached to the levels determined in Sham group. CONCLUSION: The present data suggest that TS and FLUR may be introduced as promising therapeutic agents to reverse the intestinal I/R injury.