Ergenlerde yalnızlığın sır saklama ve denetim odağı açısından incelenmesi
The examination of adolescents' loneliness in terms of keeping secrets and locus of control
  1. Tez No: 348752
  2. Yazar: REYHAN YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. COŞKUN ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sır Saklama, Yalnızlık, Denetim Odağı, Ergenlik, Secrecy, Loneliness, Focus of Control, Adolescence
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmada ergenlik dönemindeki bireylerin yalnızlık düzeylerinin sır saklama ve denetim odağı açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Ergenlerde sır saklama, yalnızlık ve denetim odağının ilişkisini incelemek, denetim odağı ve sır saklamanın ergenlerde yalnızlığı yordama düzeyini ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırma ilişkisel tarama modeline uygun olarak yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2011?2012 eğitim öğretim yılında Ankara ili Haymana ilçesinde öğrenim gören 14?18 yaş aralığında bulunan toplam 790 ergen oluşturmuştur. Katılımcıların %49,5?i kız (n=391), % 50,5?i erkek (n=399) bireylerden oluşmuştur. Araştırmada sır saklama düzeyini belirlemek için ?Kendini Gizleme Ölçeği?, yalnızlık düzeyini belirlemek için ?UCLA Yalnızlık Ölçeği?, denetim odağını belirlemek için ?Kontrol Odağı Ölçeği? ve kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Pearson Momentler Çarpımı Korelasyonu ve aşamalı regresyon analizi, verilerin analizinde yararlanılan temel istatistikler olmuştur. Yapılan korelasyon analizi sonuçlarına göre, ergenlerde yalnızlık ile sır saklama arasında orta düzeyde pozitif bir ilişkinin olduğu bulunmuştur. Yalnızlık ile denetim odağı ve denetim odağı ile sır saklama arasındaki ilişki ise pozitif yönlü, düşük düzeyde bulunmuştur. Yapılan aşamalı çoklu regresyon analizi sonuçları, regresyon modelinin istatistiksel olarak anlamlı olduğunu göstermektedir. Analiz sonuçlarına göre sır saklamanın, varyansa yaptığı katkı açısından, yalnızlığı anlamlı olarak yordayan önemli bir değişken olduğu bulunmuştur. Denetim odağının değişkeninin yalnızlığı yordama düzeyi sır saklamaya oranla daha düşüktür. Sonuç olarak elde edilen bulgular, ergenlerde sır saklamanın yalnızlık ile ilişkili olduğu, sır saklama eğilimi yüksek olan ergenlerin yalnızlık düzeylerinin de yüksek olduğunu; sır saklamanın ergenlerde yalnızlığı anlamlı düzeyde yordadığını göstermektedir. Denetim odağı da yalnızlık düzeyini etkileyen önemli bir değişkendir. Dıştan denetimlilik arttıkça ergenlerde yalnızlık düzeyi artmaktadır. Sır saklama ile denetim odağı arasındaki pozitif ilişki ise, dıştan denetimli bireylerin daha fazla sır saklama eğiliminde olduklarını gösterir.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is to examine the level of loneliness in individuals with period of adolescents in terms of keeping secrets and focus of control. It is aimed to examine the relationship among tendency to secrecy, loneliness and focus of control and to present the level of predicting loneliness through focus of tendency and secrecy during adolescence. This research has been made according to relational survey model. Working group of the research includes 790 adolescents between 14-18 ages studying Haymana district in Ankara in 2011-2012 academic year. 49.5 percent of the participant are females (n=391) and 50.5 percent of the participant are males. During the research to determine the level of secrecy `Self Concealment Scale? was used, to determine the level of loneliness `UCLA Loneliness Scale? was used and to determine the focus of control `Focus of Control Scale? and personal information forms were used. The main statistics used for the analysing data are Pearson Product- Moment Correlation and stepwise regression analyse. According to the results of the correlation analysis, it has been found that in adolescents there has been a positive relation between loneliness and secrecy at important level. The relation between loneliness and focus of control and focus of control and secrecy are positive at low level and according to research. According to result of the stepwise multi-regression analyse regression model is important statistically. According to the result of analyse due to the secrecy?s contribution to variance, it is one of the important variable predicting the loneliness at important level. The level of focus of control?s variable predicting loneliness is lower than secrecy. As a result according to the findings secrecy in adolescents correlates with the loneliness, in adolescents whose levels of keeping secret is high also have the high rate of loneliness, keeping secret in adolescents predicts the loneliness at important level. Focus of control also one of the variable affecting the level of loneliness. When the external control rate increases the level of loneliness increases also. The positive relation between secrecy and focus of control shows that the externally controlled individuals have more tendency to keep secret.