Mustafa Kutlu'nun hikâyelerinde modern kentli insanın bunalımları
The depression of modern urban individual in Mustafa Kutlu's stories
  1. Tez No: 348770
  2. Yazar: AYŞE KOÇAK IŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. FATİH ANDI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Hikâyesi, Mustafa Kutlu, Toplumsal Değişim ve Dönüşüm, Göç, Kentleşme, Köy-Kent Meselesi, Bunalım
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 205
Özet
Eserleriyle Türk edebiyatını nicelik ve nitelik yönünden besleyen Mustafa Kutlu 1970 sonrası Türk hikâyeciliğinde oldukça önemli bir yer edinmiştir. Bilhassa hikâyelerinde kullandığı dil, üslup ve tema açısından nitelikli eserler ortaya çıkarmıştır. Son derece mümbit bir yazar olan Kutlu, hikâyelerinde sembolik bir dil kullanarak çoklu anlam katmanları oluşturmuştur. Mustafa Kutlu, Türkiye toplumunun yaşadığı değişim ve dönüşüm sürecini kendine temel mesele edinmiştir. Bu bağlamda eserlerinde köy kent meselesini ve göç olgusunu irdelemiştir. Bununla birlikte değişim ve dönüşüme uğrayan bireylerin psikolojisine ve toplumun sosyolojik yapısına da dikkatleri çekmiştir. Mustafa Kutlu?nun bütün hikâyelerini kapsayan bu çalışmada toplumsal değişim ve dönüşüm sürecinde kentte yaşayan bireylerde görülen psikolojik sorunların sebep ve sonuçlarının hikâyelere ne şekilde yansıdığı incelenmiştir. Ayrıca insanları çeşitli bunalımlara götüren göç olgusuna da değinilmiştir. Bunun yanı sıra hikâyelerdeki kentli bireylerin görünümleri incelenerek Kutlu?nun kent algısındaki menfi durumlar tespit edilmiştir. Çalışmanın sonucunda Mustafa Kutlu?nun, modernleşme sürecindeki Türkiye toplumundaki yozlaşmaya dikkat çekerek, bu durumu modern bireylerde ortaya çıkan çeşitli psikolojik bunalımlar ışığında eleştirdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Mustafa Kutlu, who enriches Turkish Literature in terms of quantity and quality with his works, has a very important place in Turkish Narration after 1970. He produced qualified works by the language, mode and theme he used in his stories. Kutlu, as a very productive writer, created multiple layers of meaning by using a symbolic language in his works. Mustafa Kutlu mainly concerned himself with the process of change and transformation of Turkish Society. In this context, he examined the rural-urban issues and migration. At the same time, he pointed to the psychological states of the individuals who undergo change and transformation and sociological structure of society. In this work which includes all of Mustafa Kutlu?s stories, during the process of change and transformation how the causes and results of the psychological problems of the individuals living in cities is reflected in his stories is examined. It is also referred to the phenomenon of migration which causes different kinds of depression. Furthermore, the negative cases in Kutlu?s perception of city are identified by examining the appearances of the urban individuals in the stories. As a result, it is seen that by pointing to the degeneration in Turkish society which is on the process of modernization, Mustafa Kutlu criticized this situation under the light of different kinds of psychological problems that appear in modern individuals. KEY WORDS: Turkish Short Story, Mustafa Kutlu, Sociological Change and Transformation, Migration, Urbanization, The Issue of Rural-Urban, Depression.