Mustafa Kutlu'nun hikâyelerinde halk bilimi unsurları (2010-2018)
The elements of folklore in Mustafa Kutlu's stories(2010-2018)
  1. Tez No: 578569
  2. Yazar: FEYZA BAYRAK KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AKİF ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Halk, halk bilimi, halk bilimi unsurları, Mustafa Kutlu, Folk, folklore, elements of folklore, Mustafa Kutlu
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 291
Özet
Halk belirli bir gelenek içerisinde birlikte yaşayan, aynı kültür özelliklerine sahip insan topluluğudur. Halk bilimi birlikte yaşayıp aynı kültür özellikleri gösteren halk adı verilen topluluğa ait maddi ve manevi kültürel unsurları inceleyen bilim dalıdır. Halk bilimi, halkın davranış kalıplarından edebiyat ürünlerine kadar geniş bir alanda araştırma yaparak elde ettiği verileri gelecek nesillere aktarır. Halk bilimi çerçevesinde değerlendiren halk edebiyatı ve halk kültürü unsurları modern dönem Türk edebiyatına ait eserlerde de yer almaktadır. Türk hikâyesinin önemli isimlerinden olan Mustafa Kutlu halkın yaşantısına eserlerinde sıkça yer veren yazarlardandır. Anadolu'yu, Anadolu insanını, köyden kente göç olgusunu hikâyelerinde tüm canlılığı ile işleyen Mustafa Kutlu hikâyelerinde halk bilimine ait unsurlara sıkça yer vermiştir. Mustafa Kutlu ilk dönem eserlerinden itibaren halka ait maddi ve manevi kültürel ögeleri yapıtlarında sıkça kullanmıştır. Bu çalışmanın amacı, medyanın halk kültürü üzerinde olumsuz etkilerinin sosyal medyanın yaygınlaşması ile birlikte arttığı 2010 sonrası dönemde Mustafa Kutlu'nun yazdığı hikâyelerde halk bilimine ve halk bilimi içinde değerlendirilen halk edebiyatına ait unsurları tespit etmek ve incelemektir. Bu çerçevede Mustafa Kutlu'nun 2010-2018 arası hikâyelerinde yer alan halk bilimi unsurları ve bu unsurların kullanımı tespit edilip ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
Folk is a composition of people that live in a certain tradition together and share similar cultural characteristics. Folklore is a science branch that examines material and moral cultural values that belongs to people living together and showing similar cultural features. Folklore conducts investigations in a wide range including human behavior patterns and literature works, and conveys its findings to future generations. Folk literature, which assessed in folklore and elements of folk culture take place in works belonging to modern period Turkish literature. Mustafa Kutlu, who is considered as one of the most important names of Turkish story, is one of the writers that touch on folk's life in his works frequently. Mustafa Kutlu, who handles Anatolia, Anatolian people and the migration from village to city in his stories vividly, gives place elements of folklore in his works frequently. Mustafa Kutlu uses material and spiritual cultural elements of folk from his early works in his works frequently. The aim of this study is to determine and analyze the elements of folklore and folk literature evaluated within the folklore in the stories written by Mustafa Kutlu in the post-2010 period when the negative effects of the media on folk culture increased with the spread of social media. In this context, elements of folklore and usage of these elements in the stories written by Mustafa Kutlu between 2010 and 2018 are determined and revealed.