Sulama suyu kalitesinin mısır verimine etkisi
Effect of irrigation water quality on corn yield
  1. Tez No: 34888
  2. Yazar: AHMET AĞAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. A. ZEKİ ERÖZEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Maize, irrigation water quality, soil salinity, water consumption, maize yield, chemical and physical composition of maize grain
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET Doktora Tezi SULAMA SUYU KALİTESİNİN MISIR VERİMİNE ETKİSİ Ahmet A?AR Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı Danışman : Doç. Dr. A. Zeki ERÖZEL 1994, Sayfa: 79 Jüri : Doç. Dr. A. Zeki ERÖZEL Prof. Dr. irfan GİRGİN Prof. Dr. Mehmet KARA Bu araştırma tuzlu sulama sularının toprak tuzluluğuna ve mısır verimine etkilerini incelemek amacıyla Ankara-Sarayköyde tarla koşullarında, dört farklı sulama suyu tuzluluğu ( 0.6 - 1.5 - 2.5 ve 5.0 dS m“ 1 ) konuları için üç tekerrürlü olarak tesadüf blokları deneme deseni şeklinde uygulanmıştır. Deneme 1990 ve 1991 yıllarında yürütülerek sulama suyunun toprak tuzluluğuna olan etkileri, bitki su tüketimi, dane verimi, dane fiziksel ve kimyasal kalite özellikleri incelenmiştir. Sulama suyu tuzluluğu (2.5 dS m”*' konusunda) mısır verimini arttırmış, ancak 5.0 dS rrfl sulama suyunun uygulandığı konunun verimi, 0.6 dS m“1 olan şahit konudan daha az bulunmuştur. Mısırın bitki su tüketimi ortalama 805 mm olarak belirlenmiştir. 5.0 dS m”1 sulama suyunun uygulandığı toprak üst tabakası (0-30 cm) tuzlu toprak sınıfına girerken diğer konu ve toprak derinliklerinde tuzlulaşma ortaya çıkmamıştır. Tuzlu sulama suları mısır danesindeki potasyum, sodyum, kalsiyum, klor ve çinko iyonlarını artırırken fosfor, demir, protein, hamyağ miktarlarını azaltmıştır. ANAHTAR KELİMELER : Mısır, sulama suyu kalitesi, toprak tuzluluğu, bitki su tüketimi, mısır verimi, mısır danesi fiziksel ve kimyasal bileşimi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis EFFECT OF IRRIGATION WATER QUALITY ON CORN YIELD Ahmet A?AR Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Farm Structures and Irrigation Supervisor : Assoc. Prof. Dr. A.Zekl ERÖZEL 1994, Page : 79 Jury : Assoc. Prof. Dr. A. Zeki ERÖZEL Prof. Dr. İrfan GİRGİN Prof. Dr. Mehmet KARA The objective of the research was to determine the effects of irrigation water quality on soil salinization and yield of maize under field condition. Irrigation waters with salinity levels of 0.6, 1.5, 2.5 and 5.0 dS m--“ were applied to a randomized block design with three replications. Measurements of grain yield, grain quality and soil salinity levels, results showed that irrigation water salinity at 2.5 dS m-”' increased grain yield; and 5.0 dS rrfl decreased yield, compared with the control treatment which was 0.6 dS m“1 with, total water consumption of 805 mm; 0-30 cm of The soil profile was salinized by irrigation water quality of 5.0 dS m”1, with no significant impact at deeper depths in the profile. Saline water application decreased the contents of phosphorus. Iron, protein and fat as It increased the levels of potassium, sodium, calcium, magnesium, chloride and zinc.