Madde bağımlılığı ve Yalova ölçeğinde madde bağımlılığı algısı
Substance abuse and perception of substance abuse on the scale Yalova
- Tez No: 348880
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELAMİ ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Madde Bağımlılığı, Bağımlılık Yapıcı Maddeler, Merkezi Sinir Sistemi, Substance Abuse, Addictive Substances, Sentral Nerve System
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Politika Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
Madde bağımlılığı ve bağımlılık yapıcı maddeler, tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de sağlıklı bireyler ve toplumun devamlılığı adına çok önemli bir tehdit oluşturmaktadır. Toplumların devamlılığını oluşturan genç bireylerinyaygın kullanıcı potansiyeli olmasınedeni ile hedef olması tehkikenin önemi daha da artarak sınırları aşan küresel toplum sağlığı sorunu haline gelmektedir. Madde bağımlılığı ve bağımlılık yapıcı maddelere karşı tüm dünya ülkeleri ortak mücadele adına uluslar arası anlaşmalar ve işbirliği protokolleri ile mücadelede hususunda çeşitli önlemler almaktadırlar.Ülkeler kendi yasalarında önleyici ve yasaklayıcı hukuksal düzenlemelere giderken, ülkemizde bu alanda Türk Ceza Kanunda gerekli cezai düzenlemeler ve bağımlıların tıbbi rehabilitasyonu ile topluma kazandırılmaları adına denetimli serbestlik uygulamasına yer vermiştir. Küresel bir toplum sağlığı sorunu olan madde bağımlılığı ve bağımlılık yapıcı maddelere karşı hedeflenen başarının sağlanabilmesi adına öncelikli olarak ilgili tüm organlarca başta hukuk, tıp ve sosyal manada kavram kargaşasının önüne geçilmeli, genel kabul görmüş doğru bir toplumsal algı ile toplumsal bilinç oluşturulmalıdır. Bu küresel soruna karşı; toplumun her birey ve birimleri ile ulusal ve uluslararası alanda ortak mücadele hareket stratejisi ile yasaların uygulanabilirliğinde kişisel sorunluluk bilinci oluşturularak sıfır toleransla uygulama yetisi kazandırılmalıdır.Toplum içerisinde meydana gelen madde bağımlılığı sorunun nedenleri yine toplum bünyesinde araştırılıp tespit edilmeli, sorunun salt bir güvenlik, ceza hukuku sorunu olmaktan ziyade bir toplum sağlığı sorunu olduğu dikkate alınmalıdır.Madde bağımlılığı ve bağımlılık yapıcı maddeler bir sağlık sorunu olmasına karşın toplum içerisinde ahlaki, dini ve güvenlik açısından farklı görüşlerde algılanmakta olup, toplumsal bilinç ve ortak bir algı oluşturmaadına; bireyin gelecekteki kişilik tohumlarının atıldığı aile ortamından başlanarak, ülkemiz milli eğitim müfredatı sistemine göre; çocuk yaşta başlayan vebireyce doğru kararların alındığı ergenlik dönemine kadar bireyin içinde yer aldığı eğitim süreci ve kurumlarında bilinçlendirme çalışmalarına yer verilerek, güvenlik birimlerinin önleme ve men etme çalışmaları ile desteklenmelidir. Çalışmamızda; Yalova İli Ölçeğinde anket yötemi kullanılarak, toplumun madde bağımlılığı algısı ile madde bağımlılarının mevcut durumununun örtüşüp örtüşmediği değerlendirilmeye çalışılmıştır. Çalışma üç bölünden oluşmakta olup; birinci bölümde madde bağımlılığı kavramsal çerçevesi ile gösterdikleri etkiler bakımından merkezi sinir sistemi üzerindeki etkilerine göre bağımlılık yapıcı maddelerin sınıflandırılması ele alınmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde; Dünya, Avrupa Ülkeleri ve Ülkemiz?de uyuşturucu ve uyarıcı bağımlılık yapıcı maddelerin tarihsel gelişimlerive madde bağımlılığı ile mücadele sürecine yer verilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde; Yalova ili ölçeğinde toplumun madde bağımlılığı algısı ile madde bağımlılarının mevcut durumu değerlendirilerek, Yalova ilinde madde bağımsısı profile çıkartılmaya çalışılmıştır. Çalışmanın sonuç bölümünde toplumsal madde bağımlılığı algısı ve madde bağımlılarının mevcut durum verileri ışığında toplumsal bilinç oluşturmanının önemine değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
Substance abuse and addictive substances are a very important threat in the world as well as in our country for healthy individuals and the continuity of communities. It is becoming a global health issue beyond our borders because the potential users are young individuals being targeted, whom are the continuity of community. Various measures have been taken on behalf of a joint struggle of all the countries in the world, concerning international agreements and cooperation protocols for the fight against substance abuse and addictive substances. While countries design their own regulations to prevent and prohibit, our country put required regulations in Turkish criminal law and probation application on behalf of adapting addicts to the community with medical rehabilitation.In order to reach a targeted success for a global public health problem against substance abuse and addictive substances, all related branches primarily with law and medicine, in the meaning of social sense of conceptual confusion should be prevented. With this generally accepted social perception, public awareness should be created. Against this global problem, with the individuals and units of society and with the common action strategy in national and international area, applicability of regulations should be acquired with zero tolerance which in turn will create personal awareness. Causes of the substance abuse problem occurring in a community should be searched and explored within the same community, it should be considered as an improvement of public health rather than only a security and criminal law problem. Although, substance abuse and addictive substances are problems in public, moral, religious and security perspectives; different views perceived, on behalf of creating common perception and social conciseness; starting from building of future individual personality in the family environment, according to our national curriculum education system; the education process from childhood to adolescence where personal decision has been taken and institutions by including awareness raising studies; should be supported with preventing and banning by security units. In our study, we tried to assess perception of substance abuse and addictive substances to present condition of addicts using polling survey in Yalova province scale. The study consists of three sections; firstly, the classification of addictive substances is discussed on it?s the effects on the central nervous system in terms of conceptual frame work. In the second part of the study; the historical development of drugs, addictive stimulating drugs and the fight against substance abuse in our county in Europe and the world in general is argued. In the third part of the study; I discuss the profile of substance addicts in Yalova by evaluating the current status of the perception of the community for substance abuse and the condition of addicts in Yalova province scale. In the conclusion of study; the creation of importance of social awareness, under the light of the present situation of social perception of substance abuse and drug addicts? data is mentioned.