Başlangıçtan 1928'e Türkiye'de sinema ve sinema dergileri
Cinema and cinema magazines in Turkey from beginning
- Tez No: 348903
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAŞAR ZORLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Radyo-Televizyon, Journalism, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Sinema, Osmanlı?da Sinema, Sinema Dergileri, Cinema, Cinema in the Ottoman, Cinema Magazines
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Gazetecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Osmanlı?ya sinemanın Avrupalılar aracılığıyla gelmesi Türkiye?de, sinema sektörünün gelişmesinde onların etkili olmasına neden olmuştur. Bu etki beraberinde sinema salonlarının yabancılar tarafından açılmasına ve bu salonlarda gösterilen filmlerin de yurtdışı kaynaklı olmasına sebep olmuştur. Bu süreçte İstanbul?un bazı semtlerinde film gösterimleri artmış ve sinema insanların ilgisini çekmeyi başarmıştır. Osmanlı?da ilk sinema gösterimlerinin ardından, ilk Türk filmi de 14 Kasım 1914?te çekilmiştir. Fakat yerli film üretiminin gelişmesi sinemaya ilginin arttığı Cumhuriyet dönemi ile birlikte mümkün olmuştur. Sinemanın Osmanlı?da gelişiminde yazılı basının da etkisi görülmektedir. Bu çalışmanın amacı da; 1914-1928 yılları arasında yayınlanan sinema ile ilgili dergilerin içeriğinin analiz edilmesi ve sinemanın gelişiminde etkilerinin gösterilmesidir. Osmanlı?da sinema dergilerinin yayınlanmaya başlaması sinemanın halk arasında yaygınlaşmasını da beraberinde getirmiştir. Bazıları Osmanlıca ve Fransızca olarak yayınlanan sinema dergileri, sinemanın Osmanlı?da gelişmesine katkı sağlamış ve bu yeni eğlenceyi halka tanıtmıştır. Halkın sinemaya ilgi duyması da yine dergiler aracılığıyla gerçekleşmiş ve bununla birlikte yeni kültürel formlar Osmanlı toplumu arasında yaygınlaşmaya başlamıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction of the cinema to the Ottoman through the agency of the Europeans has led to their influence in development of the cinema industry. This influence has resulted in opening of movie theaters by foreigners, and the fact that the movies presented in those theaters are foreign origin. In this course, movie presentations in several districts of Istanbul has increased, and cinema has succeeded to draw attention of people. Following the first cinema presentations in the Ottoman, the first Turkish movie was shot on 14 November 1914. However, the development of domestic film production has become possible in the Republican Era. Influence of printed media is also seen in development of the cinema in the Ottoman. The aim of this study is to analyze content of the cinema magazines published between 1914 and 1928, and showing their influences in development of cinema. Beginning of publication of cinema magazines in the Ottoman has brought along popularization of the cinema among people. The cinema magazines some of which were published in the Ottoman Turkish and the French languages have contributed to development of the cinema in the Ottoman, and introduced this new entertainment to public. Interest of the public in cinema has also taken place through the magazines, and along with this, new cultural forms have started to become popular among the Ottoman society.