Pazarlama aracı olarak sosyal medyanın kullanımı: Facebook örneği
The use of social media as a marketing tool: The example of Facebook
- Tez No: 348904
- Danışmanlar: PROF. DR. İNCİ VARİNLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal medya ortamları, sosyal medyada pazarlama, Facebook?ta pazarlama, Social media platforms, social media marketing, Facebook marketing
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
İnteraktif iletişimi sağlayan sosyal medya ortamlarının tüketiciler tarafından aktif bir şekilde kullanılması, işletmeleri pazarlama iletişimlerini gerçekleştirmek için bu ortamlara çekmektedir. İşletmeler, bu ortamların sağladığı imkânlarla mevcut ve potansiyel müşterileri ile iletişim kurmakta, tüketici davranışlarını izlemekte, tüketici görüşlerini alarak, üretim ve pazarlama stratejilerini belirlemektedirler. Ayrıca sosyal medya ortamlarının geniş üye sayısı, bu ortamları işletmeler için pazar bölümleme yapabilecekleri bir veri havuzuna dönüştürmektedir. Böylece işletmeler hedef kitlelerini belirleyerek, sosyal medya ortamlarının sunduğu birebir pazarlama avantajından yararlanıp, pazarlama faaliyetlerini doğrudan hedef kitlelerine yönlendirebilmektedirler. Sosyal medya ortamlarında işletmeler, planlı bir şekilde viral pazarlama faaliyetleri yürüterek, tüketiciye ulaştırmak istedikleri mesajları geleneksel medyadan çok daha az maliyetle iletmektedirler. Ayrıca sosyal medya ortamlarında işletmelerin gerçekleştirdikleri faaliyetler, marka bilinirliklerini artırarak kurumsal imaja olumlu katkılar sağlamaktadır. İşletmelerin sosyal medya ortamlarındaki faaliyetlerini inceleyerek, sosyal medyanın pazarlama aracı olarak kullanılmasını konu edinen bu tez çalışması, en popüler sosyal medya ortamı olan Facebook?ta işletmelerin gerçekleştirdikleri pazarlama faaliyetlerine yönelik tüketici tutumları analiz edilmiştir. Tüketici tutumlarının demografik özellikler ve Facebook kullanım sıklığına göre farklılık gösterip göstermediği MANOVA Testi ile analiz edilmiştir. Test sonuçlarına göre, tüketici tutumları cinsiyet, öğrenim durumu ve Facebook kullanım sıklığına göre değiştiği görülmektedir. Araştırmada tüketicilerin işletmeleri Facebook?ta takip etme amaçları t Testi ile incelenmiştir. T Testi sonuçlarına göre, katılımcılar işletmelerin Facebook sayfalarını ürünlerle ve fiyatlarla ilgili bilgi edinmek amaçlı takip etmektedirler. Ancak, katılımcıların iletişim kurmak ve viral pazarlama faaliyetlerine katılmak için işletmelerle etkileşim kurmadıkları gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Social media platforms which provide interactive communication are actively used by consumers. That attracts businesses to perform marketing communications on these platforms. Businesses communicate with existing and potential customers, monitor consumer behavior, receive consumer opinion, formulate marketing strategies by using the opportunities provided by these media. In addition, thanks to large number of members of the social media platforms, businesses use these channels to divide theri target market into segments. After identifying the target market, businesses take advantage of social media platforms to offer one to one marketing. So that, they can perform their marketing activities, directly on their target audience. On social media, businesses can plan viral marketing activities to send their marketing message to their consumers at less cost than traditional media. Also business activities on social media provide a positive contribution to corporate image by increasing brand awareness. Examining the activities of enterprises in the social media platform, this thesis focus on the use of social media as a marketing tool. Because of Facebook is the most popular social media platform, the thesis aim to analyze the attitudes of consumers towards marketing activities on Facebook. First of all, consumer attitudes differed according to demographic characteristics and frequency of Facebook usage was analyzed by MANOVA test. According to test results, consumer attitudes seem to change by gender, education level, and frequency of Facebook use. Also, the purposes of following enterprises on Facebook were examined by t Test. According to t Test results, participants follow Facebook pages to learn about products and prices. However, it is observed that the participants do not use Facebook to communicate with enterprises and to participate in viral marketing activities.