Çukurova üniversitesinde Suriyeli öğrencilerin karşılaştığı sorunların analizi ve çözüm önerileri
Analysis of problems encountered by Syrian students at Çukurova university and suggestions for solutions
  1. Tez No: 756557
  2. Yazar: AL YAMAMAH SHAHEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEYFİ ÖZGÜZEL, DOÇ. DR. İLKER ÖZDEMİR, DOÇ. DR. AHMET TAYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Dil, Kültür, İletişim, Uyum, Dışlanma, Migration, Language, Culture, Communication
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
15 Mart 2011'de başlayan Suriye iç savaşı, ülkelerinde ağır yıkım ve tahribatın olduğu Suriyelileri, başta Türkiye olmak üzere birçok ülkeye iltica etmek zorunda bıraktı. İç savaşın, devreye giren diğer aktörlerce de köpürtülmesi dolayısıyla savaş bölgesel bir karışıklıktan, tüm ülkeyi ve daha genel tabirle büyük bir coğrafî bölgeyi etkisi almasına sebep oldu. Suriye'ye 877 km. sınırı olan Türkiye'nın sınır bölgelerinde de savaş dolayısıyla hem sosyolojik ve hem de askerî anlamda hareketlilikler yaşanmıştır. Resmî kayıtlara yansıyan 3 milyon 746 bin 674 Suriyeli göçmenin yanı sıra 1,5 milyon kayıt dışı Suriyeli'nin yaşadığı Türkiye'de Suriyeli göçmen sayısı ciddi bir yekûn oluşturmaktadır. Düzensiz fakat yoğun göçler Türkiye'de birtakım problemleri de beraberinde getirdi; ekonomik, sosyal, siyâsî, içtimaî ve daha birçok alanda etkileri ve sonuçları gözlemlenebilen bu göç, göçmenlerle Türk halkının uyuşmasına da engel teşkil etti. Söz gelimi dil sorunu, kültür ve yaşam farklılıkları bu uyuşmazlığın başında zikredilebilir. Öte taraftan, milyonlarca göçmenin sebep olduğu ekonomik yük de toplumsal uyuşmazlığı tetikleyici sebepler arasında ilk sıralarda gelmektedir. Sağlık alanında yaşanan gerilimler, istihdam noktasında meydana gelen problemler vb., tüm bu sürecin belli başlı başat unsurları olarak zikredilebilir. Bu çalışmada, yukarıda işaret edilen sorunlar çerçevesinde günümüz güncel sorunları arasında yer alan ve toplumun bazı kesimlerini kutuplaştırmak için de kullanılan Suriyeli göçmenler için rol model olabilecek, üniversiteli Suriyelilerin yaşadıkları saha araştırmasıyla desteklenerek ortaya konulmaya çalışılmaktadır. Çalışmamızın amacı başta Suriyeliler olmak üzere genel olarak göçmenlerin mevcut koşullarını nasıl gördüklerini incelemek ve Türk öğrencilerin, bu göçmenlerin hayat pratiklerini nasıl gördüklerini karşılaştırarak analiz etmektir. Bu çalışma ayrıca Suriyeli üniversite öğrencilerinin içinde bulundukları koşulları, bu koşulları sağlayan durumları; zorlukları, dezavantajları, toplumda ne şekilde konumlandırıldıklarını ortaya koymayı da amaçlamaktadır. Bunun için Çukurova Üniversitesi'nde eğitim gören ve yukarıda sözü edilen üç farklı gruptan öğrencilerden mülakat yoluyla veriler toplanarak ilgili sorunlara yönelik deneklerin görüşleri incelenmiştir. Kısaca bu çalışmada, Çukurova Üniversitesi'nde eğitim gören Suriyeli üniversitelilerden bir kısmının görüşü alınacak olup karşılaştırma yapmak üzere de diğer ülkelerden gelen yabancı öğrencilerden de bir grubun görüşü araştırılmıştır. Ayrıca kontrol grubu olarak da bu araştırma için seçilen Türk öğrencilerin Suriyeli sığınmacıların düşünceleri hakkındaki bakış açıları ele alınmıştır. Yaptığımız literatür taramasında, Türkiye'de eğitim alan üniversiteli Suriyelilerle ilgili yapılan araştırmaların çok az olduğu tespit edilmiştir. Genel olarak makalelerle sınırlı olan araştırmalarsa Suriyeli göçmenlerin toplumsal ve kültürel sorunlarına odaklanmaktadır. Üniversite eğitimi alan veya üniversite çağında olsa bile bundan mahrum bulunan Suriyeli göçmenlerin eğitim, sağlık, refah durumu ve istihdamları konusunda yapılan çalışmalar yok değildir; fakat bu çalışmaların, göçmen toplumuna yön verebilecek üniversiteli Suriyeliler üzerinde yapılmamış olması bu çalışmanın yapılmasının sebeplerinden biridir. Tezimizde Suriyeli göçmen üniversite öğrencilerini merkeze alarak onların eğitim sorunlarına dâir literatüre katkı sağlamayı amaçladık. Bundan maksadımızsa Suriyeli göçmenlere rol model olma ihtimali bulunan gençlerin mevcut durumlarını ortaya koymak, sorunlarının çözümüne katkı sağlamak ve bu küçük toplulukla doğru orantılı olarak daha büyük göçmen kitlesini olumlu etkileyerek entegrasyonlarına katkıda bulunmaktır.
Özet (Çeviri)
The Syrian civil war, which started on March 15th, 2011, forced the Syrians, whose countries suffered heavy destruction, to seek asylum in many countries, especially Turkey. Due to the fact that the civil war was raged by the other actors involved, the war caused a regional turmoil to affect the entire country and, more generally, a large geographical region. 877 km from Syria. In the border regions of Turkey, which has a border, both sociological and military activities have been experienced due to the war. In addition to 3,746, 674 (three million, seven hundred and forty -six thousand and six hundred and seventy -four) Syrian immigrants reflected in the official records, the number of Syrian immigrants in Turkey, where 1.5 million unregistered Syrians live, constitutes a serious total. Irregular but intense immigration brought along some problems to Turkey; This immigration, which its effects and results can be observed in economic, social, political, social and many other fields, also prevented the reconciliation of immigrants and Turkish people. For example, the language problem, cultural and life differences can be mentioned at the beginning of this conflict. On the other hand, the economic burden caused by millions of immigrants is one of the leading causes of social conflict. Tension in the field of health, problems at the point of employment, etc. can be mentioned as the main elements of this whole process. In this study, within the framework of the above-mentioned problems, it is tried to be revealed by supporting the field research of Syrian university students, who can be a role model for Syrian immigrants, who are among the current problems of today and used to polarize some parts of the society. The aim of our study is to examine how immigrants, especially Syrians, see their current conditions and to analyze how Turkish students see the life practices of these immigrants by comparing them. This study also includes the conditions of Syrian university students and the situations that provide these conditions; It also aims to reveal the difficulties, disadvantages and how they are positioned in the society. For this purpose, data were collected through interviews from students from three different groups, who were educated at Çukurova University, and the opinions of the subjects about the related problems were examined. Briefly, in this study, the opinions of some of the Syrian university students studying at Çukurova University will be taken, and the opinions of a group of foreign students from other countries have been researched for comparison. In addition, the perspectives of Turkish students selected for this study as the control group about the thoughts of Syrian refugees were discussed. In our literature review, it has been determined that there are very few studies on Syrians with university education in Turkey. Research, which is generally limited to articles, focuses on the social and cultural problems of Syrian immigrants. There are studies on the education, health, welfare and employment of Syrian immigrants who have a university education or are deprived of it even if they are at university age; However, the fact that these studies were not carried out on Syrians with universities, who could shape the immigrant community, is one of the reasons for this study. In our thesis, we aimed to contribute to the literature on the education problems of Syrian immigrant university students by focusing on them. Our aim is to present the current situation of young people who are likely to be role models for Syrian immigrants, to contribute to the solution of their problems, and to contribute to their integration by positively affecting the larger immigrant mass in direct proportion to this small community.