Bazı elma ve armut çeşitlerinde derim zamanının belirlenme yöntemlerinin karşılaştırılması üzerine bir araştırma
- Tez No: 34897
- Danışmanlar: PROF. DR. A. İLHAMİ KÖKSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: apple, pear, harvest time, maturity indices
- Yıl: 1994
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
I ÖZET Yüksek Lisans Tezi BAZI ELMA VE ARMUT ÇEŞİTLERİNDE DERİM ZAMANININ BELİRLENME YÖNTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Bilgin KAYA Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr.A.İlhami KÖKSAL 1994, Sayfa: 79 Jüri : Prof.Dr.A.İlhami KÖKSAL Prof.Dr. İsmail KARAÇALI Prof.Dr. Yücel GÜLSEN Bu çalışma, 1992-93 yıllarında Amasya, Golden Delicious, Starkspur Golden Delicious ve Starking elma çeşitleri ile Abbe Fettel, Ankara, Beurre Clairgeau, Doyenne de Cornice, Duchesse d'Angulame ve Passa Crassane armut çeşitlerinde; solunum şiddeti (mlC02/kgh), tam çiçeklenmeden itibaren geçen gün sayısı, renk, nişasta düzeyi (%), meyve eti sertliği (1b), suda çözünebilir kuru madde (%), titre edilebilir asitlik (g/l), şeker miktarı (invert şeker, sakkaroz, toplam şeker, %) ve toplam pektin miktarı (%) yöntemleri kullanılarak; gerek ekoloji gerekse belirtilen çeşitler için en uygun olabilecek derim zamanı ve saptama yönteminin belirlenebilmesi amacıyla yapılmıştır. Derim zamanım belirlemede en uygun ve pratik yöntem olarak elma çeşitlerinde tam çiçeklenmeden itibaren geçen gün sayısı, meyve eti sertliği ve suda Çözünebilir kuru madde; armutlarda ise nişasta düzeyi, meyve eti sertliği ve suda çözünebilir kuru madde bulunmuştur. ANAHTAR KELİMELER: Elma, Armut, Derim Zamanı, Olgunluk İndeksleri
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT Masters Thesis A RESEARCH ON COMPARISON OF METHODS FOR DETERMINATION OF HARVEST TIME IN SOME APPLE AND PEAR CULTTVARS Bilgin KAYA Ankara University Graduate School of Natural And Applied Sciences Department of Horticulture Supervisor: Prof.Dr.A.İlhami KOKSAL 1994, Page: 79 Jury : Prof.Dr.A.İlhami KOKSAL ProtDrlsmail KARAÇALI ProiDr. Yücel GÜLSEN This research was carried out in the years 1992-93, on Amasya, Golden Delicious, Starkspur Golden Delicious, Starking apple cultivars and Abbe Fettel, Ankara, Beurre Clairgeau, Doyenne de Cornice, Duchesse d'Angulame, Passa Crassane pear cultivars; by using respiration rate, days after full bloom, color, starch level, fruit firmness, soluble solid content, titrable acidity, sugar content (reducing sugar, sucrose, total sugar) and total pectin content methods; in order to determine the most suitable harvest time and methods for ecology and cultivars. Days after full bloom, fruit firmness, soluble solid content were found as the most suitable methods for determination of harvest time of apple cultivars. In addition fruit firmness, starch level, soluble solid content were also found to be the most suitable methods for pear cultivars.