Geleneksel Urfa altın kadın takılarının özellikleri, kültürümüzdeki yeri ve üretici görüşleri
The specialities of traditional Urfa golden woman ornaments, its place in our culture and the views of the producers
  1. Tez No: 349013
  2. Yazar: HATİCE KÜBRA İŞÇİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYA SERPİL ORTAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Crafts
  6. Anahtar Kelimeler: Şanlıurfa Takıları, Takı, Geleneksel Takı, Altın Takıla, Şanlıurfa, Ornament, Traditional Ornaments, Golden Ornaments, Needlework Techniques
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: El Sanatları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Araştırmanın temel amacı, Şanlıurfa il merkezinde üretilen altın kadın takılarının günümüzdeki durumunu incelemek, bulunan örnekleri belgelemek, takı üreticilerinin görüşlerini incelemek ve takılar ile ilgilenen bireylere bilimsel bir doküman hazırlamaktır.Bu araştırmada, veri toplama tekniği olarak örneklem gruba yönelik bireysel, altın takılar, üretim yöntemleri ve bireylerin mesleği öğrenmelerine yönelik anket soruları hazırlanarak anket uygulaması yapılmıştır. Yörede bulunan Altın kadın takıları içinde bilgi formu hazırlanmıştır. Araştırmanın amacı doğrultusunda Şanlıurfa iline geleneksel Türk takılarının gelişim süreci ve günümüzdeki konumunun incelenmesi ile ilgili literatür taraması yapılmıştır. Kuramsal temelini oluşturmak amacıyla geleneksel takılar ile ilgili kaynaklar taranmış ve yöreye gidip araştırma yapılmıştır. Konuya yönelik daha önceden yapılan çalışmalar incelenmiştir.Bu çalışmada Şanlıurfa il merkezinde yer alan geleneksel altın kadın takıların özellikleri araştırılmıştır. Takıların önemi, tarihi, üretilen ürünlerin özellikleri ve geleneksel takılardan esinlenerek tasarlanan takılar belirlenmiştir. Ayrıca geleneksel altın kadın takıları incelenmiş fotoğraflanmış ve bu takılarla ilgili özellikler hazırlanan bilgi formlarında sunulmuştur.Şanlıurfa il merkezinde altın işlemeciliği yapan ustalara uygulanan anket sonucunda elde edilen bilgiler değerlendirilip, ustaların demografik özellikleri, çalışma koşulları, sağlık sorunları, takıların özellikleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main aim this research is to analyze the situation of the golden woman ornaments produced in Şanlıurfa city centre, certificate the found pieces, examine the views of the producers and prepare a scientific document on the persons who are interested in these jewelries.In this research, as a data collection technique an interview with questions form has preceded and aimed at the producers, golden ornaments, production method and to the persons who want to learn this job. An information form has been prepared in the area about the golden ornaments. In the purpose of the researcher a literature scanning has been made about the proceeding time of the Turkish Jewelries and analyzing the situation of the golden woman ornaments which are produced in Şanlıurfa city. To make the theoretical structure a trip has been made to that area and the resources were scanned about the traditional ornaments. The works which were done before about this subject were reviewed.In this performance the specialties of the golden woman ornaments produced in Şanlıurfa city centre has been analyzed. The importance of the Ornaments, their history and the specialties of the products and traditional jewelries were be defined by the new designed ornaments. Additionally to this fact the traditional golden woman ornaments were photographed and specialties are given in the information forms which are prepared.An interview form has been preceded to the master?s producers of the golden woman ornaments in Şanlıurfa city centre, by this the results were evaluated and the working conditions, health problems and the specialties of the ornaments and the Demographical specialties of the masters has been identified.