Özel dershanelere devam eden öğrencilerin dershanelerde aldıkları matematik ve geometri eğitimine ilişkin beklentileri ve görüşleri
The expectations and views of the students who attend to the private instuitions of mathematics and geometry education
  1. Tez No: 349014
  2. Yazar: KASIM YASİR KASIMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZİYA ARGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Özel Dershaneler, Matematik Eğitimi, Geometri Eğitimi, Private courses, Mathematics Education, Geometry Education
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu araştırmanın amacı, öğrencilerin özel dershanelerde aldıkları matematik ve geometri eğitime ilişkin beklentileri ile öğrencilerin bu kurumlardan aldıkları matematik ve geometri eğitimi ile ilgili görüşlerinin saptanmasıdır. Ayrıca bu beklentilerin sonucu olarak velilerin öğrencilerini dershaneye kaydettirme ve öğrencilerin dershanelere devam etme nedenlerini de incelemektir.Araştırma 2008-2009 eğitim öğretim yılında Anakara İli, Çankaya İlçesinde bulunan özel dershanelere devam eden 652 öğrenci,150 veli ve 2 matematik öğretmeninin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma nitel araştırma yöntemlerinden olan durum çalışması (case study) modeliyle yapılmış, veriler de betimsel analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Elde edilen bulgulardan ortaya çıkan sonuçları aşağıdaki gibi özetleyebilirizYapılan analiz sonucunda öğrencilerin dershanelerden beklentileri, konularla ilgili çok sayıda ve farklı soru örneklerinin çözülmesi ve bu soruların çözümleri ile ilgili pratik yolların gösterilmesi, çoktan seçmeli sınavlarla ilgili tecrübe kazanılması, bire bir, ek ders ve etüt çalışmalarının yapılması, okulda yapılan matematik ve geometri eğitimine katkı sağlaması şeklinde sıralayabiliriz.Üniversite giriş sınavına hazırlanan öğrencilerin büyük bir çoğunluğu ve velilerin tamamının temel kaygısı, üniversitelerde arzu ettikleri bölüme yerleşememektir. Bunun yanı sıra sınava tekrar hazırlanma, sınavın zorluğu ve sınava yeterince hazırlanamama gibi korkulardan ve çevre baskısından kaynaklanan kaygıların bulunduğu ortaya çıkmıştır.Özel dershanelerde görev yapan matematik öğretmenlerinin, derse mutlaka hazırlıklı olarak girdikleri, derste konuyu işlerken anlatım yöntemi, soru-cevap yöntemi ve problem çözme tekniklerini kullandıkları, öğretmenlerin ders dışında da öğrencilere zaman ayırarak öğrencilerin matematik ve geometri gelişimine katkı sağladıkları, deneme sınavlarının hazırlamasına önem verdikleri ve deneme sınavlarını öğrenmenin bir parçası olarak gördükleri anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The main goal of this study is to determine the expectations of mathematics and geometry education, views of the students about mathematics and geometry education which they get in private courses and, views of the teachers who teach in private intuitions related with the mathematics and geometry education which have been carried out in these courses. In this sense, the second goal of this study is to analyze the thought of parents? related to why they enroll their children to these private courses.This study was conducted with the participation of 652 students who maintained their education in private courses, 150 parents and 2 Mathematics teachers. We used the ?case study model? which is one of the qualitative methods, and the data of this study was analyzed with descriptive analysis method. The findings of this research can be summarized as follows:The expectations of the students can be classified as solving of many various problem samples and make familiar the students to practical ways of the solving of those problems, gaining experience in multiple choices examinations, and one to one additional studies, arranging additional classes whenever they need and providing contributions of mathematics and geometry classes which are carried out at school.The main finding related with the fundamental anxiety of the students and the parents is not only to place their most desired departments of the universities but in the mean time preparing him/herself of the university entering exam once again, the difficulties of the exam and inadequate preparations for this exam.Finally, it has been figured out that the teachers, who work in private courses, come to class well-prepared, use the ask-answer technique and the problem solving method while explaining the mathematical concepts, and contribute the improvements of students in mathematics and geometry and, make effort to the preparations of trial examinations. Also the teachers see the trial examinations as a part of learning in education, especially learning in mathematics education.