Teaching vocabulary to very young learners with reference to multiple intelligence theory
Çoklu zeka kuramına dayanarak okul öncesi öğrencilerine kelime öğretimi
- Tez No: 349029
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GONCA YANGIN EKŞİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul öncesi öğrencileri, Kelime Öğretimi, Çoklu Zeka Kuramı, Very young learners, Teaching vocabulary, Multiple Intelligence Theory
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 233
Özet
Bu çalışma, çoklu zekâ kuramına dayalı etkinlikleri kullanarak beş yaşındaki okul öncesi öğrencilerine kelime öğretimini içermektedir. Okul öncesi öğrencilerinin çoklu zeka profillerinin belirlenmesini, yeni kelimelerin sunumu ve öğretimini kapsayan çoklu zeka temelli ders planlarının hazırlanmasını amaçlamaktadır. Çalışmanın bir diğer amacı ise, çoklu zeka çerçevesinde öğretilen yeni kelimeleri, okul öncesi öğrencilerinin ne kadar akılda tutabildiklerini ortaya çıkarmaktır. Bu amaçla, öğrencilerin baskın zekalarını belirlemek için Teele Çoklu Zeka Envanteri (TIMI) uygulanmıştır. Elde edilen veriler değerlendirilmiştir. Daha sonra, çoklu zeka temelli ders planları geliştirilmiştir. Altı hafta süren uygulamanın sonucunda değerlendirme süreci olmuştur. Değerlendirme için Çoklu Zeka Kelime Testi 1 ve Uzun Süre Akılda Tutmak için Çoklu Zeka Kelime Testi 2 geliştirilmiş ve uygulanmıştır. Ders planlarının ve kelime testlerinin geliştirilmesinde çocuklara yabancı dil öğretiminde uzman olan iki akademisyenden yardım ve dönüt alınmıştır. Sonuçları değerlendirilmiş ve tartışılmıştır. Bulgular, Çoklu Zeka Kuramına uyumlu olan ders planlarındaki etkinliklerin, öğrencilerin kelime öğrenmelerinde ve uzun süre akılda tutmalarında olumlu etkisini ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
This specific study concerns itself with the teaching vocabulary to preschool students aged five by using multiple intelligence based activities. The purpose of the thesis is to identify the multiple intelligence profile of very young learners and prepare multiple intelligence based lesson plans to present and teach new vocabulary. Another purpose of the thesis is to find out how long preschool students could store new vocabulary which was taught in line with their multiple intelligences. In order to achieve this, TIMI Test (Teele Inventory for Multiple Intelligences) has been administered so as to determine students' dominant intelligences. Data gathered has been analyzed. Following that, MI based lesson plans have been developed. After the six-week implemenation process, the performances of children have been assessed. MI Vocabulary Test 1 for Assessment and MI Vocabulary Test 2 for Assessing retention have been developed and administered. Help and feedback from two faculty staff who specialize in teaching young learners have been sought after. Then, the results have been analyzed and discussed. The findings of the research reveal that the activities from the lesson plans related to MI theory have a positive influence on the students' vocabulary learning and retention.