Possible effects of the teaching proficiency through reading and storytelling TPRS) approach on very young learners' l2 vocabulary acquisition
Okuma ve hikaye anlatımı vasıtasıyla dil becerilerinin geliştirilmesi (TPRS) yönteminin İngilizceyi çok erken yaşta öğrenen çocukların ikinci dilde kelime edinimine olası etkileri
  1. Tez No: 493127
  2. Yazar: KETEVAN KARA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EVRİM EVEYİK-AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okuma ve hikaye anlatımı vasıtasıyla dil becerilerinin geliştirilmesi yöntemi, erken yaşta öğrenenler, kelime edinimi, algısal ve üretken kelime, dil ediniminde hikaye anlatımı, Teaching Proficiency through Reading and Storytelling (TPRS), very young learners, vocabulary acquisition, receptive and productive vocabulary, using storytelling in vocabulary acquisition
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Okuma ve hikaye anlatımı vasıtasıyla dil becerilerinin geliştirilmesi yöntemi, 1990'lı yıllarda Amerika'lı bir öğretmen tarafından ergenlere İspanyolca öğretmek amacıyla geliştirilmiş; Asher'ın Bütüncül Fiziksel Tepki yöntemi ve Krashen'ın Doğal Yaklaşım'ının temel prensiplerine dayanarak dil öğrenenlere, dil ve okuryazarlık becerilerinin gelişimi için önemli miktarda anlaşılabilir dilsel girdiler sağlamayı hedeflemiştir. Bu yöntem, İngilizce öğrenen ergen ve yetişkinlerde etkili bir yöntem olma potansiyeline sahip olduğunu çoktan göstermiş olmakla birlikte, erken ve çok erken yaşta çocuklarla kullanımı ve onların dil edinimine etkileri bugüne kadar yeterince çalışılmamıştır. Bu nedenle bu çalışmanın amacı, okuma ve hikaye anlatımı vasıtasıyla dil becerilerinin geliştirilmesi yönteminin çok erken yaştaki çocukların ikinci dilde algısal ve üretken kelime edinimine olası etkilerini incelemektir. Özel bir anaokulunun dört yaşındaki on dokuz öğrencisi, tek-grup deneysel desenle oluşturulan bu çalımanın katılımcılarıdır. Hedef kelimeler, okul tarafından kullanılan yaşa uygun 5 kitaptan, internet kelime yanaylaçı aracı ve çocuklar için hazırlanmış sözlük kullanılarak birkaç aşamada gerçekleştirilen sıklık analizi sonucunda seçilmiştir. Çalışmanın verileri ön test-deneysel uygulama-son test ve geç son test ile toplanmıştır. Beş hafta süren uygulama için, bu yöntemin anlam oluşturma, hikaye sorma, ve okuma aşamaları çok erken yaştaki çocukların özellikleri ve bağlamlarına göre uyarlanarak ders planları oluşturulmuştur. Çocukların seçilmiş hedef kelimeleri uygulama öncesi bilip bilmediklerini ve de bu kelimeleri uygulamadan hemen ve iki hafta sonra hatırlayıp hatırlayamadıklarını ölçmek üzere, bu kelimelerin algısal ve üretken edinimlerini ölçen testler oluşturulmuş ve bunlar her bir katılımcı çocukla yapılan bire bir görüşmelerde araştırmacı tarafından uygulanmıştır. Testlerin sonuçları betimleyici istatistik kullanılarak yorumlanmıştır. Çalışmanın bulguları, bu yöntemin, erken yaşta çocukların algısal ve üretken kelime bilgisini uygulamadan hemen sonra ve iki hafta sonra hatırlamalarında olumlu bir etkisi olduğunu göstermiştir. Çalışma, okuma ve hikaye anlatımı vasıtasıyla dil becerilerinin geliştirilmesi yöntemini bu yaş grubunun özellikleri ve ihtiyaçları çerçevesinde uyarlamak isteyen okul öncesi müfredatını geliştirenler ve dil öğretmenleri için yol göstericisi öneriler sunmaktadır
Özet (Çeviri)
Teaching Proficiency through Reading and Storytelling (TPRS) is a methodology developed by an American teacher in 1990s to teach Spanish to adolescent and adult learners. Based on the principles of Asher's Total Physical Response and Krashen's Natural Approach, this methodology aims to provide language learners with considerable amount of comprehensible input through stories for language and literacy development. Although it has already demonstrated high potential with adolescent and adult learners of English, its implementation within the context of young and very young learners and its impact on their language acquisition is an issue that remains to date underexplored. Therefore, this study aims to investigate the possible effects of TPRS on very young learners' L2 receptive and productive vocabulary acquisition. Nineteen four-year-old kindergarten students of a private school constituted a single treatment group of the study. The target vocabulary was selected from five age appropriate storybooks used by the school following the steps of frequency check with an online vocabulary profiler tool and a children's dictionary. The study had pretest-treatment-immediate posttest-and delayed posttest design. For the TPRS treatment that lasted five weeks, lesson plans were prepared by adapting the establishment of the meaning, asking a story and reading stages of TPRS to the context of very young learners. In order to check children's knowledge of target vocabulary prior to the treatment and to measure their immediate recall and delayed retention two weeks after the treatment, receptive and productive picture tests were developed and administered by the researcher in one-to-one sessions with each participating child. The scores obtained on the tests were analyzed using descriptive statistics to evaluate the effectiveness of the method on target vocabulary acquisition. The results of the study show that TPRS has a positive effect both on recall and retention of receptive and productive vocabulary. The study provides guiding implications for language teachers and curriculum developers at preschools who would like to adapt this method to the context of very young learners considering the special needs and characteristics of children at this age.