Using song in teaching English to young learners: Effectiveness on vocabulary development and motivation
İngilizce öğretiminde şarkı kullanımının anaokul öğrencilerinin kelime edinimi ve motivasyon üzerindeki etkisi
- Tez No: 905607
- Danışmanlar: PROF. DR. ENISA MEDE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Şarkı temelli öğretim, geleneksel öğretim, kelime dağarcığı gelişimi, motivasyon, genç öğrenciler, Song-Based Instruction, Traditional Instruction, Vocabulary Development, Motivation, Young Learners
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu tezin amacı şarkı ve geleneksel öğretimin İngilizce öğrenen gençlerin kelime dağarcığı gelişimi ve motivasyonu üzerindeki etkinliğini araştırmak ve karşılaştırmaktır. Katılımcılar, İstanbul, Türkiye'deki özel bir k-12 okulunun sunduğu İngilizce programına katılan 34 çok genç öğrenci (Anaokulu, 5-6 yaş arası) ve bir öğretmenden oluşuyordu. Spesifik olarak, bu yarı deneysel çalışmada, İngilizce öğrenenlerden oluşan iki gruptan veriler toplandı: şarkı temelli derslere katılan deney grubu (17) ve geleneksel öğretime maruz kalan kontrol grubu (17). Bu çalışmanın hedeflerine ulaşmak için, veriler niceliksel olarak kelime öncesi ve sonrası testlerden ve motivasyon öncesi ve sonrası testlerden ve ayrıca niteliksel olarak öğretmenlerin yansıtıcı günlüklerinden ve öğrencilerin yapılandırılmış görüşmelerinden toplanmıştır. Elde edilen bulgular, şarkıyla bütünleştirilmiş öğretimin çok küçük yaştaki öğrencilerin kelime dağarcığı gelişimi ve motivasyonu üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu ortaya koydu. Bu bulgulara dayanarak, çalışma şarkıların anaokulu İngilizce sınıflarına nasıl dahil edilebileceğine dair pedagojik çıkarımlar ve öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to investigate the effect of song-based instruction on the vocabulary development and motivation of young learners of English. The participants were 34 very young learners (Kindergarten, age 5-6) and one teacher engaged in the English program offered by a private k-12 school in Istanbul, Turkey. Specifically, in this quasi-experimental study, the data were collected from two groups of English learners: experimental group (N=17) engaged in song-based and control group (N=17) exposed to traditional instruction. The instruments of the study for quantitative stage included a vocabulary test with 30 questions prepared by the researcher through combining four different units of the kindergartens' main course book and International Attitude/Motivation Test Battery developed by Gardner (2004), which includes 13 items. For the qualitative data collection, teachers' reflective journals and students' structured interviews were administered. The obtained findings revealed that song-based instruction had a positive effect on the vocabulary development and motivation of very young learners. Based on these findings, the study provides pedagogical implications and recommendations on how to incorporate song in kindergarten English classrooms.