İlköğretim 8. sınıf öğrencilerinin 3-boyutlu geometride uzamsal yeteneklerini kullanma durumları
The state using of spatial ability of eight-garade students' in 3-dimensional geometry
  1. Tez No: 349059
  2. Yazar: NİDA EMÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ARIKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Uzamsal yetenek, 3-boyutlu geometri, 3-boyutlu geometri yeteneği, Spatial ability, 3-dimensional geometry, 3-dimensional geometry skills
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 212
Özet
Öğrencilerin, 3-boyutlu geometri etkinliklerinde uzamsal yeteneklerinden yararlanıp yararlanmadıkları ve eğer yararlanıyorlarsa nasıl yararlandıkları ve 3-boyutlu geometri bilgileri ile uzamsal yeteneklerinin etkileşimi bu araştırmanın amacını oluşturmaktadır. Araştırma 7 sekizinci sınıf öğrencisi ile yapılmıştır. Veriler görüşme tekniğiyle toplanılmıştır ve görüşme soruları araştırma problemlerine uygun olarak araştırmacı tarafından oluşturulmuştur. Veriler, gömülü (grounded) teorinin veri çözümleme tekniklerinden olan açık, eksensel ve seçici kodlama ile analiz edilmiştir. Araştırma sonuçları öğrencilerin daha sık karşılaştıkları geometrik cisimlerle ilgili uzamsal işlemlerin genel olarak daha rahat üstesinden geldiklerini göstermiştir. Bu nedenle 3-boyutlu geometri konularındaki bilgilerinin ve 3-boyutlu geometri etkinliklerindeki tecrübelerinin uzamsal yeteneklerini etkilediği sonucuna varılmıştır. Bunun yanında öğrencilerin 3-boyutlu geometri etkinliklerinde bazen 2-boyutta çalışacakları çözüm yolları buldukları yani uzamsal işlem yapmadıkları görülmüştür; örneğin hiçbir uzamsal işlem yapmadan bir geometrik cisim oluşturacak şekilde bir açılımın kapanıp kapanamayacağını belirleyebilmişlerdir. Bu nedenle eğitimcilere, hazırladıkları veya seçtikleri etkinliklerin öğrencileri uzamsal yeteneklerini kullanmak zorunda bırakacak nitelikte olmasına dikkat etmeleri önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
To investigate whether students make use of their spatial abilities when they are engaged in 3-dimensional geometry activities and if they do so, in what way they do it and in what way their spatial abilities and 3-dimensional geometry knowledge intereact with each other are the purposes of this study. The research was conducted with 7 eight grade students. The data was collected through interview technique and the questions were developed by the researcher in accordance with the research problem. The data were analyzed by the techniques of the grounded theory including open, axial and selective coding. Analysis results indicate that students generally can overcome the spatial difficulties related to the frequently encountered geometric objects easily. Therefore, it was concluded that their knowledge on 3-dimensional geometry and experience in 3-dimensional geometry activities affected their spatial abilities. In addition, it was sometimes seen that students could find solution ways of the 3-dimensional geometry activities in 2-dimension; that is to say, they sometimes did not use their spatial abilities. For instance, without using any spatial operation, they were able to determine whether or not a net could fold up to make a solid. For this reason, it was recommended the educators to pay more attention to prepare the activities to be challenging in order to provide an opportunity to the students to use their spatial abilities.