Kadın kuaför salonlarının ergonomik açıdan uygunluğunun çalışanlar tarafından değerlendirilmesi
Evaluation of ergonomic aspects of compliance by employees female hairdresser halls
  1. Tez No: 349066
  2. Yazar: TÜLAY SOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİHA AĞAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın kuaför salonları, Kuaför, İş yeri ergonomisi, Women's hairdressing salon, Hairdresser, Workplace ergonomics
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Giyim Endüstrisi ve Moda Tasarımı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kuaförlük ve Güzellik Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu araştırmada, kadın kuaför salonlarının ergonomik açıdan uygunluğunun çalışan elemanlar tarafından değerlendirilmesi ve karşılaştıkları sorunların saptanması amaçlanmıştır. Çalışma, tarama modeline dayalı, betimsel araştırma yöntemi ile yapılmıştır. Araştırmada kullanılan anket, uzman görüşleri alınarak kadın kuaför salonlarının ergonomik açıdan uygunluğunun çalışanlar tarafından değerlendirilmesi amacı ile araştırmacı tarafından hazırlanmıştır. Bu araştırmanın çalışma evrenini 2013 yılı içerisinde Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki illerde Kuaförler ve Berberler Odasına kayıtlı olan kadın kuaför salonları; örneklemini ise belirlenen evren içerisinden basit rastlantısal yöntemle seçilen toplam 288 kadın kuaför salonu oluşturmaktadır. Araştırmada kullanılan veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen yazılı anket aracılığıyla toplanmıştır. Anket kişisel bilgiler, çalışma şekilleri, fiziksel çevre stresörleri, çalışma yerlerinin düzenlenmesi kullanılan araç gereç donanım başlıkları altında düzenlenen toplam 35 sorudan oluşmuştur Araştırmanın pilot uygulama kısmında 4'lü likert ölçeği ile ölçülen 66 farklı değişkenin, geçerlilik ve güvenilirlik test sınamasında geçerliliği (?=0.905) ispatlanmıştır. 2013 Nisan- Haziran aylarında Trabzon, Ordu, Giresun, Rize Artvin, Samsun illerinde asıl uygulama gerçekleştirilmiş, bu uygulama sonucunda da verilerin geçerliliği (? = 0.925) ispatlanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 16.0 paket yazılımından yararlanılarak analiz edilmiştir. Yapılan çalışmada verilerin sayı ve yüzde değerleri çalışanların cinsiyetleri değişkenine göre çapraz tablolarda verilmiştir. Kadın kuaför salonlarında çalışma yerlerinin ergonomik olarak düzenlenmesine yönelik yapılan araştırmada, kuaförlerin çalışma sürelerinin çok fazla olduğu, geç saatlere kadar işyerinde çalıştıkları; yıllık izin sürelerini kullanamadıkları, bundan dolayı da çok yoruldukları yeteri kadar dinlenemedikleri; kadın ve erkek çalışanların, işlemleri tek başına yaptıklarında, uzun süreli ve ayakta sabit çalıştıklarında çok yoruldukları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to evaluate the hairdressing salons' ergonomic eligibility by the employees and to determine the problems they face while working. The study was carried out with descriptive research method based on screening model. The questionnaire used in the study was prepared by the researcher, in order to assess the ergonomic eligibility of hairdressing salons by employees, consulting expert opinion. The target population of the study was created by hairdressing salons registered to association of hairdressers and barbers in provinces of the Black Sea region and it was sampled within 288 women hairdressers salons which was selected randomly from target population of the study. The data used in this study was collected through a written questionnaire developed by the researcher. The questionnaire consists of a total of 35 questions organized under the headings of personal information , work patterns, physical environment stressors, arrangment of work places, equipments and supplies. In the pilot scheme part of the study,66 different variables' validities ,measured by 4 point scale, were proven by the validity and reliability test (?=0.905). Real application was carried out in Trabzon, Ordu, Giresun, Rize Artvin, Samsun in April and June 2013 and validity of the data was proven again. (?=0.925) The data obtained was analyzed using SPSS 16.0 software package. The number and percentage value of the data was shown in cross ?tables according to gender factor of the employees. In this study ,on which ergonomic design of working places in hairdressers was made, it is concluded that hairdressers' working time is too long; they work until late; they are unable to take enough annuel leave therefore they get too tired; when each gender work individually for a long time and standing they get exhausted.