Yetiştirme yurtlarında kalan bireylerin eğitim sorunları: İstanbul ili örneği
The educational conditions of the individuals, living in orphanege children's home: An example of İstanbul
  1. Tez No: 349074
  2. Yazar: ESRA ÇİĞDEM ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. ÇAĞATAY ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yetiştirme yurdu, eğitim sorunları, Orphanage, education problems
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitimin Sosyal ve Tarihi Temelleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu araştırmanın amacı Yetiştirme yurdunda kalan bireylerin yurtta, yurt dışındaki sosyal hayatlarında ve devam ettikleri okullarda yaşadıkları sorunların ortaya çıkarılmasını sağlamaktır. Araştırma var olan durumu saptamaya yönelik olduğundan tarama modelinde betimsel bir araştırmadır. Araştırma için yurtta kalan bireylere yönelik sosyal hizmet uzmanı, psikolog ve yetiştirme yurdunda kalmış olan birey ile birlikte toplumsal sorunlarla, eğitim sorunları aile ve yurtta yaşanılabilen sorunlarla ilgili olarak anket formu hazırlanmıştır. Bu anket formu İstanbul'da bulunan Halkalı Erkek Yetiştirme Yurdu, Zeytinburnu Erkek Yetiştirme Yurdu ve Atatürk Kız Yetiştirme Yurdu'nda kalan toplam 113 bireye uygulanmıştır. Anket sonuçları SPSS 13 paket programı yardımıyla çözümlenmiştir. Veriler istatistiksel yöntemler kullanılarak bireylerin geneli ve cinsiyete göre sonuçlar olarak iki şekilde tablo haline getirilmiş ve yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda bireylerin toplumsal hayatta yaşayacaklarını düşündükleri sorunlar, okul başarıları, geleceğe dair beklentileri ve yurt koşullarına yönelik düşünceleri ile ilgili veriler elde edilmiştir. Yurtta kalan bireylerin sağlıklı gelişebilmesi için her türlü fiziksel ve eğitim imkanının yurt müdürlüğü tarafından sağlandığı fakat bu imkanlara rağmen bireylerin büyük bir kısmının okul başarı durumlarının istenilen seviyede olamadığı görülmüştür. Yurtta bireylerin sağlıklı gelişebilmesi için her türlü fiziksel ve eğitim imkanının sağlandığı fakat bu imkanlara rağmen bireylerin büyük bir kısmının okul başarı durumlarının istenilen seviyede olamadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to reveal the problems of the individuals, living in the orphanage, during their social lives, at their schools and in the orphanage. As it is aimed to determine the existing situation, it is a descriptive research. For the research, a questionnaire which is about social issues, educational issues, family and issues that can be experienced in the orphanage was prepared with a social service specialist, a psychologist and an individual in orphanage. The survey form has been applied to 113 individuals, living in Halkalı Male Orphanage, Zeytinburnu Male Orphanage and Atatürk Female Orphanage in İstanbul. Survey results were analyzed with the help of packed program SPSS 13. Data, statistical methods was tabulated in two ways as the results in general and gender and interpreted. As a result of this survey, the data about the problems which the individuals think they will encounter in their social lives, their school achievements, their expectations for the future and their thoughts about the conditions of the orphanages, has been obtained. For the healty grouth of the individuals, all kinds of physical and educational opportunites are provided by the dorm director but in spite of these advanteges, it has been observed that a large amount of individuals' school achievements are not in the desires level.