Dış ticarette finansal risk yönetim tekniklerinin muhasebeleştirilmesinin değerlendirilmesi
Financial risk management in foreign trade and accounting for under evaluation
- Tez No: 349077
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT AYPEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Döviz Kuru, Hedging, Türev Ürünler, Foreign Exchange, Hedging, Derivatives
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ticaret Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Dış ticaretin, iç ticaretten belli farklılıkları mevcut olup, bunların yönetilmesi gerekmektedir. Bu farklılıkların en belirgini de; iç ticaret milli para cinsinden yapılıyor iken dış ticaretin yabancı para cinsinden yapılıyor olması ve yabancı paranın taşıdığı ve dış ticaret yapan işletmeleri maruz bıraktığı yabancı para kur riskidir. Maruz kalınan kur riski, ilgili yazında ve uygulamada mevcut yöntemlerle yönetilebilir ve yönetilmelidir.Yabancı para kur riski yönetimi; işletme içi ve/veya işletme dışı yöntemlerle yapılabilir. İş bu çalışmada, işletme dışı risk yönetim yöntemleri esas alınış olup; bu kapsamda forward, futures, option ve swap sözleşmeleri dış ticaret yapan işletmelerin sözkonusu işlemlerinde maruz kaldıkları yabancı para kur riskini de içeren finansal riskleri yönetme işlevleri ortaya konmuştur. Sözkonusu yöntemlerle, sözleşmelerin işlem gördüğü piyasaların tarafları açısından sonuçlar sayısal örneklerle somutlaştırılmıştır. Finansal risk yönetim yöntemlerinin, yabacı para kur riski ve faiz riski yönetimi işlevleri; yönetim amaçları doğrultusunda öncelikle finansal riski yönetmek isteyen işletme açısından her bir sözleşme türü bazında örneklerle ve muhasebeleştirilmeleri ile finansal tablolara olası etkileri de ortaya konmuştur. Finansal tablolara özellikle de gelir tablosuna olası etkilerden hareketle; öncelikle olası finansal riski yönetmek isteyen işletme açısından olmak üzere sözleşmenin bütün tarafları açısından sonuçlar değerlendirilerek, finansal risklerin yönetiminde sözkonusu yöntemlerin sonuçları yani finansal risklerin yönetilip, yönetilemediği ve bir başka deyişle risk yönetim maliyetleri ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Foreign trade and domestic trade certain differences exist and must be managed . The most significant of these differences in the internal trade of foreign trade was made in the national currency and the foreign currency denominated in foreign currencies are carried and left exposed to foreign currency risk of enterprises engaged in foreign trade . Exposure to foreign currency risk is managed and directed the related literature and methods of the present application. Foreign currency exchange rate risk management, internal and / or non-business methods can be made. Work on this study, the risk management methods based on non- business is , in this context , forward, futures , option and swap contracts in enterprises engaged in foreign trade transactions in question are exposed to financial risks , including foreign currency exchange rate risk management functions have been revealed. Such methods , numerical examples results in terms of the parties to the contracts embodied in traded markets . Financial risk management methods , foreign currency exchange rate risk and interest rate risk management functions of financial risk management purposes primarily in terms of wanting to manage the company on the basis of each type of contract and recognized in the examples set forth in the possible effects of the financial statements . The potential effects of the action, especially in the income statement in the financial statements, primarily in terms of business who want to manage the risk of potential financial implications for all parties to the contract to be evaluated, the management of financial risks, financial risks that the results of the methods mentioned in other words, manageability and risk management costs have been revealed.