Popüler kültürün sanatsal seramik formlarına etkileri
Its effects on popular culture artistic ceramics form
  1. Tez No: 349078
  2. Yazar: SEHER BECEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. K. ÖZLEM ALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Crafts
  6. Anahtar Kelimeler: Popüler Kültür, Sanatsal Seramik
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Seramik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmanın amacı popüler kültürün seramik sanatı üzerindeki etkilerini incelemektir. Araştırma tarama modeli olup, betimsel bir nitelik taşımaktadır. Araştırmaya ilişkin veriler, literatür taraması ve yarı yapılandırılmış görüşme formları ile elde edilmiştir. Popüler kültürün seramik sanatı üzerine etkisine yönelik seramik sanatçısı ve yorumcu görüşleri alınmıştır. Görüşme formu 'içerik analizi' kullanılarak, analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. Sonuç olarak: Hızlı kültürel değişim seramik sanatını da oldukça geniş bir ölçüde etkilemiştir. Özellikle seramik sanatı işlevsel olarak kullanılan bir yapı da sunduğu için popüler kültürün getirileri seramik form ve dekorlarda oldukça etkili olmuştur. Popüler kültürden olumsuz etkilenen seramik sanatçısı eserlerinde sanatsal anlatımlardan ve sanatsal değerlerden uzaklaşmıştır. Yaşadığı toplumdan beslenen sanatçıların eserlerinde, toplumun etkilendiği popüler kültür sayesinde eserlerinde; gerek anlatımlarında, gerek görünümlerinde gerek teknik uygulamalarında ( dekorlama ve şekillendirme) açıdan kiçleşmeye varan bir deformasyon yaşanmıştır. Popüler kültürden olumlu etkilenen seramik sanatçıları ise eserlerini oluştururken kullandıkları kil ve boyar maddelerin yanı sıra kullana bilecekleri malzeme yelpazesinin genişlemesi ile seramik eserlerini diğer malzemelerle de (metal, ahşap, polyester, bronz, cam?) birleştirerek, sanatsal anlatımlarını bozmadan, aksine eserlerindeki anlatımları kuvvetlendirerek sunmuşlardır.
Özet (Çeviri)
Research is screening model, carry is descriptive in nature qualities. Our data results of the research literature and semi-structured interviews were obtained with forms. Popular culture in order to understand the impact on the art of ceramics, ceramic artist and sought the views of commentators. The interview form 'content analysis' by using were analyzed and interpreted. Concerned with this research was conducted by applying through mutual interview techniques. Data for research and literature review were obtained by interview forms. Popular culture in order to understand the impact on the art of ceramics, ceramic artist and sought the views of commentators. Data collection