Anlamsal web temelli öğretimde yönlendirmenin kazanıma ve kalıcılığa etkisi
Impact of guidance in semantic web based instruction on attainment and retention
- Tez No: 349079
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELÇUK ÖZDEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Anlamsal web, web 3.0, ontoloji, anlamsal sorgulama, anlamsal web temelli öğretim, bireyselleştirilmiş öğretim, öğrenme nesneleri, Semantic web, Web 3.0, ontology, semantic search, semantic web based instruction, individualized instruction, learning objects
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bu araştırmanın amacı Anlamsal Web Temelli Öğretimde yönlendirmenin kazanıma ve kalıcılığa etkisini belirlemektir. Araştırmada öntest sontest kontrol gruplu deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın bağımsız değişkeni Anlamsal Web Temelli Öğrenme Ortamıdır. Bağımsız değişkenin iki alt düzeyi bulunmaktadır: yönlendirmenin olduğu Anlamsal Web Temelli Öğrenme Ortamı ve yönlendirmenin olmadığı Anlamsal Web Temelli Öğrenme Ortamı. Araştırmanın bağımlı değişkenleri ise kazanım ve kalıcılıktır. Araştırma, 2012-2013 güz döneminde, Muğla-Merkez Türdü 100. Yıl Ortaokulu 8.sınıf öğrencileri ile yürütülmüştür. Araştırmaya 72 öğrenci ile başlanmış, fakat farklı nedenlerle derse devam etmeyen 3 (Anlamsal Web Temelli Öğrenme grubundan 1, Yönlendirilmiş Anlamsal Web Temelli Öğrenme grubundan 2) öğrenci araştırmadan çıkartılmış ve araştırma, deneysel sürecin tümüne katılan 69 öğrenci ile tamamlanmıştır. Öğrenciler yönlendirme olan ve olmayan Anlamsal Web Temelli Öğrenme Ortamlarına yansız olarak atanmıştır. Yönlendirme olmayan Anlamsal Web Temelli Öğrenme Ortamında öğrencilere aranan kazanım ile ilgili bilgiler, kazanımın 8. 7. ve 6. sınıf düzeyinde ön koşul kazanımları ile ilgili bilgiler ve bu kazanımlara yönelik olarak öğrenme nesnelerine erişim bağlantıları sunulmaktadır. Yönlendirme olan Anlamsal Web Temelli Öğrenme Ortamında ise öğretim ön bilgilere göre bireyselleştirilmektedir. Aranılan kazanımın 8. 7. ve 6. sınıf düzeyinde ön koşul kazanımlarına yönelik olarak bir test uygulanıp öğrencilerin ön bilgi eksiklikleri tespit edilmekte ve ön öğrenme eksikliklerini tamamlamaları konusunda öğrenciler yönlendirilmektedir. Yine seçilen kazanım ve bu kazanımın ön koşul kazanımlarına ilişkin öğrenme nesnelerine erişim bağlantıları sunulmaktadır. Her iki ortamda da ayrıca seçilen kazanımın öğrenilememesi halinde ileride hangi kazanımların öğrenilmesinin zorlaşacağı ile bilgi verilmektedir. Kovaryans analiziyle (ANCOVA) elde edilen bulgulara göre, öntest puanları kontrol edildiğinde yönlendirme olan ve olmayan Anlamsal Web Temelli Öğrenme Ortamında çalışan öğrencilerin sontest puanları arasında anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Bonferroni testi sonuçlarına göre, bu farkın yönlendirme olmayan ortamda çalışan öğrencilere göre daha yüksek ortalamaya sahip olan, yönlendirilmiş Anlamsal Web Temelli Öğrenme Ortamında çalışan öğrenciler lehine olduğu görülmüştür. Gruplar arasında sontest puanlarına göre düzeltilmiş kalıcılık testi puanları arasında ise anlamlı bir fark bulunamamıştır. Öğrencilerin çalıştıkları ortamlara ilişkin görüşlerinin dağılımı, frekans ve yüzde olarak sunulmuştur. Öğrencilerin genel memnuniyet düzeylerinin, yönlendirme olan ortamda çalışan öğrencilerde yönlendirme olmayan ortamda çalışan öğrencilere göre daha yüksek olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to define the impact of guidance in semantic web-based instruction on attainment and retention. Independent variable of the research is Semantic Web-Based Learning Environment. The independent variable has two sub-levels: Semantic Web-Based Learning Environment with Guidance and Semantic Web-Based Learning Environment with No Guidance. Dependent variables of the research are attainment and retention. The research was conducted in autumn semester of 2012-2013 academic year with the participation of 8th grade students at Muğla Türdü 100. Yıl Middle School. Originally 72 students participated in the research; yet three students (one from Semantic Web Based Learning group and two from Guided Semantic Web Based Learning group) were taken out of the study due to non-attendance to school for private reasons. The study was completed with 69 students that fully participated in the experimental process. The students were impartially assigned to guided and non-guided Semantic Web-Based Learning Environments. In the Semantic Web-Based Learning Environment with No Guidance, the students are provided with information on learning objectives and prerequisites of the concerned learning objectives at 8th, 7th, and 6th grade levels and links for accessing learning objects related to these objectives. In the Semantic Web-Based Learning Environment with Guidance, on the other hand, instruction is individualised on the basis of prior knowledge. Potential incompetence for prior knowledge of the students is checked via an exam towards prerequisites of the concerned learning objectives at 8th, 7th, and 6th grade levels, and the students are provided guidance to complete any deficiencies in terms of prior knowledge. The students are, once again, provided with information on the selected learning objective, prerequisites of the concerned learning objectives and links for accessing related learning objects. Information is provided in both environments as to which learning objectives would be harder to achieve if the selected learning objective is not achieved. Findings obtained from covariance analysis (ANCOVA) indicates a significant difference between the post-test scores on students in the Semantic Web-Based Learning Environment with Guidance and with No Guidance, based on the pre-test scores. As a result of the Bonferroni test results, it is seen that this difference is in favour of the students in the Semantic Web-Based Learning Environment with Guidance with a higher average compared to those in the Semantic Web-Based Learning Environment with No Guidance. The findings show no significant difference between retention test scores of groups, adjusted according to post-test scores. Distribution of students? views on their learning environment is given as frequency and percentage. The study has found out that general satisfaction level of the students is higher for the group with guided support whereas relatively lower for the group with no guided support.