Proje tabanlı öğrenme yönteminin biyoloji öğretmen adaylarının akademik başarısı ve eleştirel düşünme becerisi üzerine etkisi
The effect of project based learning method on the academic achievement and critical thinking ability of biology teacher candidates
- Tez No: 349087
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Biology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Proje tabanlı öğrenme, biyoloji öğretimi, eleştirel düşünme, akademik başarı, Bitki Fizyolojisi, Project based learning, biology teaching, critical thinking, academic achievement, Plant Physiology
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırmanın amacı proje tabanlı öğrenme yönteminin biyoloji öğretmen adaylarının Bitki Fizyolojisi dersi akademik başarısına ve eleştirel düşünme becerisine etkisini araştırmaktır. Bu araştırmada, tek grup ön test, son test yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2010 - 2011 öğretim yılı bahar yarıyılı, Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesinde Bitki Fizyolojisi dersini alan 3. sınıf Biyoloji Öğretmenliği öğrencileri oluşturmaktadır. Toplam 42 kişiden oluşan tek grup 6 hafta süren proje çalışmasından sonra 6 adet poster sunumu yaparak proje ürünleri oluşturmuştur. Bu araştırmada öğrencilerin başarılarını ölçmek amacıyla oluşturulan tek gruba Akademik Başarı Testi ve aynı gruba eleştirel düşünme eğilimlerini ölçmek amacıyla California Eleştirel Düşünme Eğilimi Ölçeği ön test ve son test olarak uygulanmıştır. Sonuçlar, uygulama öncesi ön test ve uygulama sonrası son test puanlarına bakıldığında öğrencilerin akademik başarılarında anlamlı bir artış meydana geldiğini; öğrencilerin eleştirel düşünme eğiliminde önemli miktarda bir artış olmadığını; akademik başarı ve eleştirel düşünme eğilimi becerisi arasında anlamlı bir ilişki bulunmadığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This research aims to search the effects of Project Based Learning method on the academic achievement and critical thinking ability of teacher candidates in Plant Physiology lesson. In this reserach, pre-testing with one group and post testing quasi experimental design has been used. The sample of the research includes the 3rd grade students studying the `?Plant Physiology?? lesson at the Gazi Educational Faculty of Gazi University. A total of 42 people created their final products by making 6 poster presentations after a 6-week project work period. In this research, Academic Achievement Test has been applied to one group that has been created to measure the achievement of the students and also California Critical Thinking Disposition Inventory has been applied to the same group as pre-testing and post-testing to measure their critical thinking dispositions. When the testing scores of pre-testing before the application and the scores of the post-testing after the application are analyzed, conclusions show a significant increase in the success of the students; however not an important increase in the critical thinking dispositions of the students and that there is not a significant relation between the academic achievement and critical thinking disposition ability.