Genel Kimya dersinde proje tabanlı öğrenme yönteminin öğrenci başarısına etkisi
Effect of project based learning on student achievement at General Chemistry course
- Tez No: 353277
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL KILINÇ ALPAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kimya Eğitimi, Proje Tabanlı Öğrenme, Çözeltiler
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kimya Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırmada, Genel Kimya dersi“Çözeltiler, Çözünürlük ve Çökelme Dengesi”konusunda proje tabanlı öğrenme yönteminin Biyoloji Eğitimi öğrencilerinin akademik başarılarına etkisi incelenmiştir Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Eğitim Fakültesi, Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanlar Eğitimi Biyoloji Öğretmenliği bölümü 1. sınıfta öğrenim gören öğrencilere 2012-2013 öğretim yılı güz döneminde proje tabanlı öğrenme yöntemi uygulanmıştır. Biyoloji öğretmenliği 1. sınıf öğrencileri iki gruba ayrılmış ve bu gruplardan biri kontrol grubu diğeri de deney grubu olarak belirlenmiştir. Çözeltiler, Çözünürlük ve Çökelme Dengesi konusu deney grubunda 4 hafta boyunca proje tabanlı öğrenme yöntemine göre işlenmiştir. Bu süreçte kontrol grubunda Çözeltiler, Çözünürlük ve Çökelme Dengesi konusu geleneksel öğretim yöntemine göre işlenmiştir. Araştırmada öntest-sontest eşleştirilmiş kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Veri toplamak için ?Çözeltiler, Çözünürlük ve Çökelme Dengesi Başarı Testi? ve ?Kimya Dersine Karşı Tutum Ölçeği? kullanılmıştır. Başarı testi ve tutum ölçeği öğrencilere öntest ve sontest olarak verilmiştir. Deney grubundaki öğrencilerin proje tabanlı öğrenme ile ilgili fikirlerini belirlemek amacıyla ?Proje Çalışmasını Değerlendirme Formu? ve ?Proje Yeterlik Formu? kullanılmıştır. Ayrıca öğrencilerin başarı testlerine verdikleri yanıtları değerlendirmek için yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Uygulama sonrasında, öğrencilerin akademik başarılarında deney grubu öğrencilerinin lehine anlamlı bir fark olduğu görülmüştür. Proje tabanlı öğrenme yönteminin uygulandığı deney grubu öğrencileri ile kontrol grubu öğrencilerinin kimya dersine karşı tutumlarında da deney grubu öğrencilerinin lehine anlamlı bir fark olduğu bulunmuştur. Yarı yapılandırılmış görüşme sonuçlarına göre deney grubunun pozitif görüş yüzdesinin kontrol grubu görüş yüzdesine göre daha fazla olduğu bulunmuştur. Pozitif görüş yüzdeleri deney grubu ve kontrol grubu için sırasıyla %64.6 ve %37.6 dır.
Özet (Çeviri)
In the research, the effect of project based learning on academic achievement of Biology Education 1st class students at General Chemistry Course for“Solutions, Solubility and Precipitation Equilibrium”subject was examined. Project based learning was applied for first year students are attended to biology education department at Dokuz Eylül University in fall semester of 2012-2013 academic year. First year students are attended to biology education department was separated two groups and these groups was determined as control and experimental group.“Solutions, Solubility and Precipitation Equilibrium”subject was given to the experimental group according to the project based learning during four weeks. At this period,“Solutions, Solubility and Precipitation Equilibrium”subject was given to the control group by using traditional teaching approach. Quasi-experimental design with pretest-posttest equalized control group was used in this study. "Solutions, Solubility and Precipitation Equilibrium achievement test? and ?Attitude scale for chemistry lesson? were used for gathering data. Both tests were given students as a pretest and posttest. In order to determine students? opinions in experimental group on the project based learning, ?Project work evaluation form? and ?Project proficiency form? were used. In addition, semi-structured interview was made to evaluate the responses given by students for achievement test. When the results of research are analyzed, it has been seen that there is a significant difference in favor of the experimental group. When the results of attitude scale are analyzed, it has been seen that there is a significant difference in favor of the experimental group in which Project Based Learning instruction was done. As a result of the content analysis of semi structured interviews, it was found that positive view percent of experimental group is higher than the positive view percent of control group. These positive view percents were 64.6% and 37,6% for experimental and control group, respectively. Keywords Chemistry education, Project based learning, Solutions