İlköğretim okullarında gören yapan öğretmenlerin kredi kartı ve bireysel kredileri kullanma durumları
Primary school teacher's use of credit cards and personal loans
- Tez No: 349106
- Danışmanlar: PROF. DR. HACER TOR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Ev Ekonomisi, Banking, Home Economics
- Anahtar Kelimeler: Kredi, Kredi Kartı, Bireysel Kredi, Loan, Credit Card, Personal Loan
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile ve Tüketici Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin,kredi kartlarını ve bireysel kredileri ne şekilde kullandıklarının incelenmesidir.Araştırma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde araştırmanın problem durumu, önemi, varsayımları,sınırlılıkları verilmiştir. İkinci bölümde kredi kartları ve bireysel krediler hakkında alan yazında yapılan çalışmalar incelenerek teorik çerçeve çizilmiştir. Üçüncü bölümde araştırmanın yöntemi ele alınmış, araştırmanın modeli, evreni ve örneklemi,veri toplama araçları hakkında bilgiler verilmiştir. Dördüncü ve son bölümde ise bulgular ve yorumlara yer verilmiştir. Bu bağlamda araştırmanın amacına uygun olarak ölçme aracı geliştirilmiştir. Ölçme aracı Ankara İli merkez ilçe sınırları içindeki 20 farklı okuldaki 418 öğretmene uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler, SPSS 15.0 istatistik programıyla değerlendirilmiştir. Çözümlenen verilere dayalı bulgu ve yorumlardan sonuç ve öneriler çıkarılmıştır. Buna göre öne çıkan sonuçlar şunlardır;ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin büyük bir bölümünün mal ve hizmet alımında kredi kartı ve bireysel kredileri kullandıkları görülmektedir. Öğretmenlerin büyük bir bölümü günlük alışverişlerde kullanım kolaylığı nedeniyle kredi kartlarını kullandıkları görülmüştür. Bunun yanında öğretmenlerin ev ve araba ihtiyaçlarını gidermede ise uzun vadeli bireysel kredileri tercih ettikleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to analyze the way primary school teachers use credit cards and personal loans. The study consist of four sections:In the first sections, problem statement, its value, assumptions and limitations were explained. In the second section, analyzing the literature about credit cards and personal loans, theoretical information was given. In the third section, the method, model, population and sample, data collection methods were explained. In the last section, findings and comments were clarified. Upon the aims of the study, a measurement tool was developed by the researcher. The tool was applied with 418 teachers in twenty different schools in central district of Ankara. The collected data was analyzed via SPSS 15.0. The findings and comments based on the analyzed data, results and suggestions were clarified. The leading results among them are that most of the primary school teachers use their credit cards and personal loans while purchasing goods and services, the most of the teachers use credit cards in shopping daily because of its convenience. It is also found out that primary school teachers prefer long term personal loans while purchasing car or house.