Resim-iş eğitimi anabilim dalı öğrencilerinin üstbilişsel farkındalıkları ile okul başarıları arasındaki ilişkinin incelenmesi
An investigating of metacognitive awareness and academic achievement among the department of art teaching students
- Tez No: 349127
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMA BİLİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Üstbiliş, Üstbilişsel Farkındalık, Resim-İş Eğitimi, Okul Başarısı, Metacognition, Metacognitive Awareness, Art Education, Academic Achievement
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırma, Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı öğrencilerinin üstbilişsel farkındalıkları ile akademik başarıları arasındaki ilişkinin incelemesi yoluyla durum tesbit etme amacı taşımaktadır. Ayrıca sınıf düzeyi, cinsiyet, yaş ve gelir düzeyi gibi bazı değişkenlerin üstbilişsel farkındalık üzerinde anlamlı bir etkisi olup olmadığı incelenmiştir. Çalışmanın bir diğer amacı ise bu yolla, sanat eğitiminde bilişsel boyutun önemine vurgu yapmaktır. Araştırma 2012-2013 eğitim-öğretim döneminde Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı 2. ve 4. sınıftaki 228 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada Resim-iş eğitimi öğrencilerinin üstbilişsel farkındalık düzeylerine ilişkin veriler Schraw ve Dennison (1994) tarafından geliştirilen ve Akın, Abacı ve Çetin (2007) tarafından Türkçeye uyarlanan, Bilişötesi Farkındalık Envanteri (BFE) ile elde edilmiştir. Üstbilişsel Farkındalık ile okul başarıları arasındaki ilişkiyi tesbit etmek üzere Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon katsayısı kullanılmıştır. Sonuç olarak, akademik başarının tüm üstbilişsel farkındalık alt boyutları ile arasında pozitif yönde, düşük düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Alt amaçlara yönelik olarak: Üstbilişsel farkındalık ile yaş arasındaki ilişkiyi tesbit etmek üzere pearson korelasyon analizi yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar, yaş ile üstbilişsel farkındalık düzeyi arasında istatistiki açıdan anlamlı bir ilişki olmadığını göstermiştir. Resim-iş eğitimi öğrencilerinin üstbilişsel farkındalık puanlarında cinsiyete göre anlamlı bir farklılık olduğu yapılan bağımsız örneklemler için t-testi ile tesbit edilmiştir. Aynı analiz yöntemi ile üstbilişsel farkındalık puanlarında, sınıf düzeyinin anlamlı bir etkisi olmadığı sonucu elde edilmiştir. Öğrencilerin gelir düzeyleri ile üstbilişsel farkındalık puanları arasında anlamlı bir fark olup olmadığını belirlemek üzere ANOVA uygulanmıştır. Sonuçta gelir düzeyinin üstbilişsel farkındalık üzerinde etkisinin olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research is conducted to investigate whether there is a significant relationship between metacognitive awareness scores and academic achievement among the department of art teaching students. Also whether metacognitive awareness scores differentiate depending on age, gender, grade levels, and monthly income levels was investigated. Another aim of this research is point out the importance of cognitive dimensions of art education. The population of the study consists of the art teaching students in Turkey. The sample includes 228 students studying at second and forth grade in 2012-2013 academic year at Gazi University Department of Art Teaching. To determine student?s metacognitive levels, two research tools are used: The Metacognitive Awareness Inventory developed by Schraw and Dennison (1994) and adapted into Turkish by Akın, Abacı and Çetin (2007) and Personel Information Form prepared by researcher. Pearson product-moment correlation coefficient is used to analyze the relationships between metacognition and school achievement and age. The differentiation according to gender and grade levels in terms of having the related variables analyzed through t-test for independent groups technique. Furthermore one way anova is used to analyze monthly income levels of students. To sum up, the results showed that there is a significant relationship between metacognitive awareness and school achievement, in that metacognitive awareness was a positive predictor of academic success. In this context I recommend that teachers and educators teach or develop their student?s metacognitive awareness strategies.