Çalışma yaşamında mobbing ve iş tatmini arasındaki ilişki: Kamu kuruluşunda bir uygulama
Mobbing and job satisfaction of the relationship between the working life, public establishment of a practice
  1. Tez No: 349142
  2. Yazar: FİKRET ÖZALP
  3. Danışmanlar: PROF. SALİH GÜNEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mobbing, ĠĢ Tatmini, Psikolojik ġiddet, Mobbing, Job Satisfaction, Psychological Violence
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Mobbingin varlığı iş hayatıyla beraberinde olmasına rağmen ülkemizde son 20 yıllık bir süreçte hissedilen ve tanımı tam olarak yapılmasa da farklı isimlerle literatürde yer almıştır. Sosyal sorunların artmasıyla ortaya çıkan, rekabetin hayli fazla olduğu işletmelerde kişiler arasındaki kutuplaşmasının ve güç mücadelelerinin artması, çalışanın iş yükü ve stresi seviyelerin yükselmesi, kurumlardaki birden bire yapılan değişiklikler ve yasaların yetersiz kalmasıyla, günlük çatışmaların aksine sürekli ve sistematik tutumlarla örgütün iklimini zedeleyerek çalışanlar üzerinde ruhsal ve psikolojik sorunlarla ortaya çıkan bir sorundur. Globalleşmenin sonucunda ortaya çıkan rekabetin, çalışanlarda ısrarcı bir biçimde baskı yaratarak, onları rahatsız eden, korku salan mobbing olgusu ve buna bağlı olarak iş tatmini azalmasıyla çeşitli sorunlar ortaya çıkmaktadır. İş tatminin azalmasıyla personel devri ve devamsızlık gibi durumların yönetimler için önemli boyutlara ulaşmakta; toplumun, örgütün ve bireyin sağlık ve refahı için söz konu konularla mücadele etme zorunluluğu önem kazanmıştır. Bu tez çalışmasında, mobbing ile iş tatmini arasından ilişki belirlenmeye çalışılmıştır. Tez üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm, mobbing tanımı ve uygulamaları açıklanmaktadır. İkinci bölümde iş tatmini tanımı ve içeriği açıklanmaktadır. Üçüncü bölümde ise çalışma yaşamından mobbing ile iş tatmini arasındaki ilişkiye yönelik uygulamadır. Bu amaçla, İstanbul ilinde kamu kuruluşunda faaliyet gösteren hizmet sektöründe 310 çalışana anket uygulanmıştır. Analizlerin sonucunda mobbing ile iş tatmini arasında negatif yönlü güçlü bir ilişki olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Although the presence of mobbing and business life in our country, we felt in the last two-year period and has been involved in the definition of literature by different names not be made in full. The resulting increase in social problems, rather than competition between the polarization and the power struggles of the people in enterprises to increase the employee's workload and stress levels rise suddenly changes to the institutions and the inadequacy of the law, unlike everyday conflicts adverse effects on the climate of the organization's employees continually and systematically on the mental attitudes and psychological problems, an emerging problem. Competition resulting from globalization, workers put pressure insistent manner, that bothers them, feared phenomenon of mobbing and, accordingly, decrease job satisfaction, various problems arise. Situations such as job satisfaction and absenteeism reduction of transfer of staff is important for governments to reach heights of the society, and the individual's health and well-being of the organization subject to the obligation to combat issues have gained importance. In this study, tried to determine the relationship between job satisfaction and mobbing. Thesis consists of three parts. The first section describes mobbing definition and applications. The second section describes the definition and content of job satisfaction. In the third chapter of the relationship between job satisfaction and the practice of mobbing in working life. To this end, public institution operating in the service sector in the province of Istanbul, 310 employees completed the questionnaire. As a result of analysis of mobbing is a strong relationship between job satisfaction was negative.